Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Piilevä verenpaine luultua vaarallisempaa

Verenpaine saattaa olla koholla, vaikka lääkärin vastaanotolla se näyttäisikin olevan normaali. Piilevää kohonnutta verenpainetta esiintyy usein ylipainoisilla ihmisillä.

Verenpaineen mittaus
Kuva: Martti Juntunen / YLE
Yrjö Hjelt
Avaa Yle-sovelluksessa

Tuore väitöstutkimus varoittaa piilevän kohonneen verenpaineen vaaroista. Verenpaine saattaa olla normaali vastaanotolla tehdyssä mittauksessa, mutta koholla kotiolosuhteissa. Piilevää kohonnutta verenpainetta arvioidaan esiintyvän noin kahdeksalla prosentilla väestöstä. Taustalla on usein ylipaino, kohonneet verensokeri- ja rasvat sekä muut elintapatekijät. 

Lääketieteen lisensiaatti Marjo-Riitta Hännisen väitöstutkimuksen mukaan piilevä kohonnut verenpaine lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa lähes yhtä paljon kuin pysyvästi koholla oleva verenpaine.

Kotipaine parempi vaaramittari

Tutkimuksessa kävi ilmi, että potilailla, joilla oli piilevää kohonnutta verenpainetta, oli enemmän verenpaineeseen liittyviä kohde-elinvauriota sydämessä, verisuonissa ja munuaisissa kuin henkilöillä, joiden verenpaine oli normaali sekä kotona että vastaanotolla. Lisäksi henkilöillä, joiden verenpaine oli koholla vastaanotolla mutta kotona normaali, oli pienempi sydän- ja verisuonisairauksien vaara kuin piilevää verenpainetta sairastavilla.

Tutkimuksen mukaan kotiverenpaine kuvaakin sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa paremmin kuin vastaanottoverenpaine.

Tulosten perusteella kotiverenpaine kannattaa mitata jos potilaalla on tyydyttävä vastaanottoverenpaine, diabetes, verenpaineeseen liittyvä kohde-elinvaurio tai useita muita sydän- ja verisuonisairauksien vaarateikijöitä. Näitä ovat esimerkiksi suuri painoindeksi, poikkeava veren rasva-arvo, tupakointi sekä runsas alkoholin käyttö.

Suosittelemme sinulle