Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kristillisessä rapissa ei saarnata – Immanuel heittää läppää kromivanteista ja kultalevyistä

Hip hop –musiikin suosio näkyy myös kristillisessä musiikissa. Erilaiset hip hop -kokoonpanot ovat nousseet kristittyjen nuorten suosioon ja vastaanotto on ollut hyvä myös kirkon ulkopuolella.

Ville Vedenpää
Avaa Yle-sovelluksessa

Tie, totuus, elämä! Jumalan miehii! Jeesus on herra!

Hip hop -duo Immanuelin iskulauseet villitsivät yleisöä viime viikolla Helsingissä järjestetyssä Holy Hip Hop Night -tapahtumassa. Saalem-seurakunnan tiloissa esiintyivät niin ikään kristillistä hip hopia esittävät Pastorit ja GFM.

Kristillinen rap on Suomessa vielä suhteellisen uusi ilmiö. Aikaisemmin uskonasioita ja rappia on yhdistänyt esimerkiksi artisti Ruudolf. Nyt kristillinen hip hop soi myös ei-kristillisillä radiokanavilla.

Jumalalla on laaja musiikkimaku.

Jarmo Kokkonen

Suurinta suosiota nauttiva Immanuel on tehnyt musiikkia aktiivisesti muutaman vuoden ajan. Duon sanoituksissa uskonto tulee esiin, mutta mitään ei haluta tuputtaa.

– Ei meillä ole varsinaisesti mitään agendaa, että yritämme sanoa mahdollisimman monta kertaa Jeesus. Me teemme biisejä ajatuksistamme niin kuin kaikki muutkin. Meillä on positiivinen ja toivoa tuova viesti kaikille ihmisille ja sitä haluamme välittää, kertoo Roisi Roni eli Roni Lempiäinen.

– Yllättävän positiivista palautetta ollaan saatu. Porukat tykkäävät, vaikka eivät kaikesta olisikaan ihan samaa mieltä. Emmehän mekään ole kaikkien kuuntelemiemme artistien sanomisista samaa mieltä, sanoo Mikael Meklin eli Mikaveli.

Seurakuntien bänditiloissa ruuhkaa

Kristillistä musiikkia tehdään tällä hetkellä ahkerasti evankelisluterilaisen kirkon seurakuntien tuhansissa bänditiloissa. Niissä on tällä hetkellä jopa ruuhkaa.

– Kaikki seurakuntien tähän tarkoitukseen varatut tilat ja kirkollisveroin ylläpidetyt tilat ovat täysiä, kertoo rippikoulutyön asiantuntija Jarmo Kokkonen Kirkkohallituksesta.

Bänditiloissa kuuluu musiikin koko kirjo. Kristillisessä musiikissa tyylit ovat pirstoutuneet kuten muussakin musiikissa.

Tuntuu, että kirkko on kyllä hereillä. Kyllä ne tekevät hyvää duunia. Ei duunii, ei tuloksii.

Mikael Meklin

– Bändejä on joka lähtöön kannelkerhoista hevibändikokoonpanoihin ja kaikenlaisiin hip hop -systeemeihin. Itse ajattelen ainakin niin, että Jumalalla musiikkimaku on hyvin laaja, Kokkonen sanoo.

Nuorisotyöstä on tullut kirkolle yhä tärkeämpää, varsinkin kun samaan aikaan kirkosta erotaan paljon. Jarmo Kokkosen mukaan taiteellinen toiminta on tällä hetkellä tärkeintä, mitä nuorille voidaan seurakunnissa tarjota.

– Kyllä kirkolla on tarvetta uudistumiseen ja sitä tapahtuu kaiken aikaa. Ja kun pidämme näistä lapsista ja nuorista hyvää huolta ja annamme heille tilaa, niin sitä kautta kirkko uudistuu kaikista parhaiten.

Kristillisellä rapilla stadionille?

Nuoria räppäreitä lavalla.
Immanuel villitsi yleisöä Holy Hip Hop Night -tapahtumassa Helsingissä. Kuva: Yle

Hip hop -duo Immanuelin mukaan kirkko on koko ajan paremmin mukana nuorten arjessa. Mikael Meklinin mielestä uudistettavaa riittää kuitenkin aina.

– Ainahan kirkko voisi olla ajan hermolla paremmin. Nyt kuitenkin tuntuu, että kirkko on kyllä hereillä. Kyllä ne tekevät hyvää duunia. Ei duunii ei tuloksii, pakko tehdä duunii, Meklin nauraa.

Immanuel ei ole asettanut tarkkoja tavotteita, kuinka pitkälle se aikoo kristillisellä rapilla mennä.

– Läpällä heitin ekan levyn biisissä, että Mikaveli tunnetaan timanttisesta tyylistä, kromisista vanteista ja kultalevymyynnistä. Ei se varsinaisesti ole mikään meidän oikea tavoite. Mennään niin pitkälle kuin tie vie, sanoo Roni Lempiäinen.

– Kyllähän toi stadion on aika pitkällä. Cheekhän sinne menee. Kyllä se näyttää tietä muille, Meklin jatkaa nauraen.

– Kaikki kunnia Cheekille, että kova duuni, Lempiäinen lisää.

Suosittelemme