Hyppää sisältöön

Poliitikkojen siirtyminen lobbaajiksi huolestuttaa oikeusoppineita

Suomeen on muutamassa vuodessa perustettu joukko viestintäyrityksiä, joiden osakkaina ja konsultteina on entisiä ykkösrivin poliitikkoja.

Valtioneuvoston linna Helsingissä Kuva: Touko Yrttimaa/YLE

Se, joka saa tämän maan ykkösministerit kiinnostumaan omasta asiastaan, korjaa ison potin.

Jos poliittisiin päätöksiin vaikuttamaan pyrkivällä ei ole omia ministerisuhteita, parhainta apua saa - maksua vastaan - ammattiauttajalta, viestintätoimistolta.

Perinteiset mainostoimistot ovat kriisissä; niin sanottuun vaikuttajavaikuttamiseen eli lobbaukseen erikoistuneet viestintätoimistot sen sijaan elävät kulta-aikaa.

Ministereiden erityisavustajat valokeilassa

Erityisen huomion kohteena ovat viime aikoina olleet avainministereiden avustajien siirtymiset lennosta suoraan viestintäyrityksen osakkaiksi ja konsulteiksi.

Vaikuttajaviestintään erikoistuneiden firmojen ykkösnimi Suomessa on Miltton Networks. Sen osakkaiksi ja konsulteiksi on pestattu raskaan sarjan väkeä politiikan kulisseista.

Miltton Networksin konsulttina työskentelee tätä nykyä pääministeri Kataisen ex-erityisavustaja Jussi Kekkonen, valtiovarainministeri Urpilaisen ex-erityisavustaja Matti Hirvola, sekä pääministeri Vanhasen ja pääministeri Kiviniemen erityisavustajana toiminut Anna-Mari Vimpari. Joukkoa täydentää Veikkauksen ex-toimitusjohtaja ja Suomen Olympiakomitean hallituksen nykyinen puheenjohtaja Risto Nieminen.

Myös veteraanipoliitikkojen lobbausarvo hyvässä kurssissa

Myös veteraanipoliitikoilla on kysyntää lobbausrintamalla. Ex-pääministeri Matti Vanhanen loikkasi eduskunnasta Perheyritysten liittoon, ja elinkeinoministeri Jyri Häkämies siirtyi suoraan ministerinpallilta Elinkeinoelämän keskusliittoon.

Ex-pääministeri ja ex-puhemies Paavo Lipponen taas on parasta aikaa perustamassa jo toista konsulttifirmaa - tällä kertaa kahden muun demarikonkarin kanssa. Lipponen on hallituksen puheenjohtaja yrityksessä, jonka nimi julkistetaan lähipäivinä - heti kun yhtiö on saanut kaupparekisterin leimat papereihinsa.

Lipposen yhtiökumppaneina ovat hänelle Nord Stream -kaasuputkihankkeestakin tutuksi tulleet yhteiskuntasuhdekonsultit Sebastian Sass ja Tapio Pekkola.

Söderman: Uraohjukset vaarallisia

EU:n ja eduskunnan entinen pitkäaikainen oikeusasiamies Jacob Söderman (sd.), huokaa syvään, kun hän pohdiskelee poliitikoista koostuneiden konsulttifirmojen roolia julkishallinnon päätöksenteossa.

Poliittisten avustajien määrä on lisääntynyt huomattavasti tämän hallituksen aikana.

Jacob Söderman

Erityisen arveluttavana Söderman pitää sitä, että poliitikkojen erityisavustajat siirtyvät ilman minkäänlaisia pelisääntöjä ja siirtymäaikoja suoraan yritysten konsulteiksi.

Politiikanteon kulisseissa pyörinyt uraohjus tietää milloin ja missä kannattaa iskeä.

- Poliittisten avustajien määrä on lisääntynyt huomattavasti tämän hallituksen aikana.

- Jos avustajat rakentavat uraansa tietoisesti niin, että he siirtyvät mahdollisimman pian yksityiselle puolelle ja käyttävät siellä ministeriössä kertynyttä taitoaan, tietoaan ja suhteitaan, niin hirveän epäeettiseltähän se näyttää, Söderman sanoo

Tällä haavaa Suomessa ei ole lobbauksesta minkäänlaista lainsäädäntöä - ei edes alan yleistä eettistä ohjeistusta.

Euroopan neuvoston rikosoikeudellinen yleissopimus vaatii, että jäsenmaat säätävät rikoslakiinsa pykälät epäasiallisesta ja liian ronskista lobbauksesta. Suomi teki sopimukseen varauman - ja jätti rikospykälät kirjoittamatta. Oikeusministeriön mukaan rikoslakipykälien kirjoittaminen on lakiteknisesti ylivoimainen tehtävä.

- Esimerkiksi Virossa, Norjassa ja Islannissa epäasiallisen vaikutusvallan käyttämisen palkitseminen ja tarjoaminen on kriminalisoitu. Ei se siellä ole ollut ylivoimaisen hankalaa.

- Pidän hyvin tärkeänä, että Suomenkin rikoslakiin säädettäisiin asiasta pykälät. Samalla lain perusteluissa voitaisiin määritellä mikä nyt ainakin on sallittua suhdetoimintaa. Sehän olisi suuri helpotus kaikille osapuolille.

Södermanin mukaan rikoslain muuttaminen olisi nopein ja helpoin tie saada lobbaukselle edes jonkinlaiset suitset.

- Lobbausta koskevan erityislain säätäminen veisi ikuisuuden.

Professori Mäenpää: Meno kuin banaanitasavallassa

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta on kiinnostuneena seurannut sivusta entisten poliitikkojen konsulttibisnestä.

- Nyt Suomessa eletään vähän niin kuin villissä lännessä tai ehkä jopa niin kuin banaanitasavallassa. Meillä ei ole lobbauksesta minkäänlaisia säännöksiä tai määräyksiä.

- Yritysmaailmassahan tällainen peli ei vetelisi ollenkaan. Siis se, että yhdestä firmasta siirrytään suoraan toiseen ja ryhdytään käyttämään sen aikaisemman firman tietoja. Samantyyppisiä, kilpailukiellon kaltaisia rajoituksia tässä suosittelisin pahimpaan hätään.

Meillä ei ole lobbauksesta minkäänlaisia säännöksiä tai määräyksiä.

Olli Mäenpää

- Minusta tämä on asia, joka pitäisi selventää lainsäädännöllä pikaisesti.

Mäenpää panisi suurennuslasin alle myös politiikan jo jättäneet veteraanit.

- Poliitikollakin on tietysti perustuslaillinen oikeus siirtyä - uskaltaisiko sanoa - oikeaan työelämään poliitikkouran jälkeen. Heidänkin osaltaan olisi silti paikallaan pohtia ja säännellä näitä informaation jakamiseen liittyviä ongelmia.

Professori Tuori: Uhkien ääripäässä on avoin korruptio

Oikeustieteen akatemiaprofessori Kaarlo Tuori Helsingin yliopistosta on Mäenpään kanssa samoilla linjoilla.

- Kyllä tässä on niin selkeä julkisen intressin ja yksityisen intressin konfliktiriski kuin vain olla voi.

- Ongelmien ääripäässä on avoin korruptio. Täytyy muistaa, että sekin riski on olemassa. En tietenkään väitä, että Suomessa juuri nyt olisi tapahtumassa mitään sellaista.

Tilanteen selkeyttämiseksi Tuori haluaisi ensi alkuun ainakin kansainvälisen selvityksen siitä, kuinka pulma on hoidettu muualla päin maailmaa. Sen jälkeen Suomi voisi poimia ulkomaisista malleista täkäläiseen lainsäädäntöön parhaimmiksi havaitut käytännöt.

- Jo se on paljon, jos kaikki ymmärtäisivät kuinka vakavasta asiasta tässä perimmältään on kysymys.

Viestintäyrittäjät: Olemme vain neuvonantajia, luotseja

Viestintäyrityksissä kummastellaan alaan kohdistunutta epäluuloisuutta.

Paavo Lipposen kanssa uutta viestintyritystä perustamassa oleva, vapaa viestintäkonsultti Sebastian Sass sanoo, että kyse on vain yritysjohdon opastamisesta, neuvonannosta. Ministeriöiden porttikongeihin ja auloihin suomalaiset konsultit eivät Sassin mukaan ole koskaan pesiytyneet eivätkä pesiydy.

- Kyse on enemmänkin siitä, että luomme strategista lisäarvoa yrityksille ja yhteisöille. Kokemuksemme pohjalta neuvomme, miten tulee menetellä oikein ja hyviä toimintatapoja noudattaen.

- Olemme viestintäalan luotseja.

Myös Miltton Networksin toimitusjohtaja Jussi Kekkonen korostaa yrityksensä korkeaa yhteiskuntamoraalia.

- Aina kun puhutaan lobbauksesta, mielikuvat siirtyvät Brysselin kieltämättä sekavalta vaikuttavaan suhmurointiin. Bryssel on ihan oma maailmansa.

- Me viestintäkonsultit täällä Suomessa emme itse ota suoraan yhteyttä viranomaisiin tai vaikuttajiin. Pitäydymme siihen, että vain neuvomme kuinka oma viesti on saatavissa päättäjien tietoisuuteen parhaalla mahdollisella tavalla.

Suosittelemme sinulle