Hyppää sisältöön

Yllätys Pohjois-Ruotsista: Fennovoiman ydinvoimala ankarassa vastatuulessa

Naapurimaassa pelätään suomalaisten ydinvoimalan vaikuttavan haitallisesti myös Ruotsin luontoon ja kalakantoihin. Elinkeinoministeriössä harkitaan jo valtuuskunnan lähettämistä Ruotsin matkalle keskustelemaan mahdollisista kiistakysymyksistä.

Kuva: Risto Degerman / Yle

Fennovoiman Pyhäjoelle kaavailemaa uutta ydinvoimalaa on ryhdytty vastustamaan Pohjois-Ruotsissa voimakkaasti. Laitosta vastustavan rintaman tavoitteena on pysäyttää suomalaisten yhteishanke venäläisten kanssa. Suomen työ- ja elinkeinoministeriön mukaan Ruotsissa kasvanut vastustus on otettava tosissaan. 

– Kyllä vastustus on otettava meidän mielestä vakavasti. Toivomme, että Fennovoiman tulevissa selvityksissä vastataan ruotsalaisten huoleen. Ruotsissa voitaisiin myös pitää aiheesta yleisötilaisuus, työ- ja elinkeinoministeriön yli-insinööri Jorma Aurela toteaa.

Fennovoiman takkuisasti edennyt ydinvoimalahanke nytkähti eteenpäin joulun alla, kun yhtiö sai neuvottelut maaliin venäläisen Rosatomin kanssa.

Rosatom toimittaa Fennovoimalle reaktorin. Lisäksi se on luvannut järjestää hankkeelle myös siltä puuttuvaa rahoitusta.

Venäjä, onnettomuusriski ja luontohaitat Ruotsin huolina

Laitoksen ympäristövaikutusten arviointiselostuksen on määrä valmistua helmikuussa.

Ruotsalaisten vastustusrintamassa on mukana niin kansalaisjärjestöjä kuin myös Ruotsin viranomaisia ja paikallisia poliittisia vaikuttajia.

Vastarintaliikkeen tarkoituksena on herättää keskustelua, jotta ydinvoimalan rakentaminen Pyhäjoelle pysähtyisi kokonaan. Hanketta vastustavat ovat huolissaan muun muassa ydinturvallisuudesta,  Pohjois-Ruotsin luonnosta ja kalakannoista.

Yli-insinööri Aurelan mukaan ruotsalaisten vastustus liittyy lähinnä ydinvoimalan lämpimään jäähdytysveteen. Myös mahdolliset onnettomuudet huolestuttavat ruotsalaisia.

Laitosta vastustavat ovat kirjelmöineet myös uraanin hyödyntämisketjusta. Myös Rosatomin lupaama rahoitus herättää kysymyksiä.

Elinkeinoministeriö on jo alkanut viritellä valtuuskuntaa, jonka tarkoituksena olisi matkustaa Ruotsiin keskustelemaan syntyneistä kiistakysymyksistä.

Suosittelemme sinulle