Hyppää sisältöön

Suomalaistähti lähti Viikingit-sarjan kuvauksiin viiden päivän varoituksella

Voimamies Jouko Aholan näyttelijänura saa komean jatkon eeppisessä Viikingit-sarjassa. TV-spektaakkelin tekeminen Irlannissa oli Aholalle iso, mutta kuluttava urakka. Vahvaan ja veriseen tarinaan kuuluva kirveiden ja miekkojen kalisuttelu vaati kovaa harjoittelua. Elokuvaan ei silti menty lihaksilla, vaan pärställä.

Kuva: SUB / History Channel

Eeppinen, verinen ja jännittävät matka historiaan, jossa tuleva viikinkipäällikkö Ragnar kerää itselleen luottosoturit ja lähtee voimiensa tunnossa ryöstöretkelle. Aikaisemmin jo muutamassa isossa tuotannossa mukana ollut entinen maailman vahvin mies ei empinyt, kun Dublinissa Irlannissa tehtyyn tuotantoon kävi kutsu.

– Ei siinä ollut mitään epäselvää, totta kai lähdin, sanoo Ahola, joka jätti leipäpuunsa ja keskeneräisen rakennusprojektin muiden huomaan.  

Koekuvaukset tehtiin viime kesänä, juhannuslauantaina. Maanantaina lähti paketti tuottajalle ja keskiviikkona tarjottiin sopimusta.

Viidessä päivässä kokenut, lihaksilla varustettu kirvesmies oli jälleen tositoimissa, tällä kertaa kirveiden ja miekkojen parissa, suomalaisena viikinkisoturi Kaukona.

– Nyt ei ollut mitään tekemistä sillä, onko ollut voimamies tai jonkun muun lajin edustaja. Nyt katsottiin ihan puhtaasti lärviä, millä lailla sopii siihen porukkaan. Kuvaavaa on se, että menin heti aluksi puvustamoon ja valitsin tyköistuvia lihaksia korostavia asuja. Minulle sanottiin, että tämä ei ole mikään Conan Barbaari. Ei paljasta ihoa.

Suomalainen Kauko

Yli 1 000 näyttelijää haki koekuvauksissa ensimmäiselle tuotantokaudelle, noin 70 pääsi varsinaiseen sarjaan.

– Suomesta lähes tulkoon kaikki valkokankaalla ja televisiossa esiintyvät olivat koekuvauksissa sarjaa varten, samoin Ruotsista ja Norjassa, Ahola tietää.

Häntä hieman huvittaa se, että Pohjoismaista mukaan pääsi vain kaksi; yksi suomalainen, jolla ei kansalaisuutensa puolesta ole mitään tekemistä viikinkien kanssa ja yksi ruotsalainen, Gustaf Skarsgård, eikä yhtään norjalaista.   

– Alun perin minut kiinnitettiin Hakonin rooliin, mutta ruotsalainen ohjaaja halusi säilyttää suomalaisuuden. Kyllä kai mukana saattoi olla joku suomalainenkin. Ohjaaja kysyi, millaisia nimiä Suomessa oli viikinkiajalla? Veljeni selvitti, että tavallisimpia nimiä olivat Tapio ja Kauko. Olisin halunnut olla Tapio, koska se on toinen nimeni, mutta ohjaaja mieltyi enemmän Kaukoon.

Suomalainen mytologia elää Kaukossa tatuointikuvioina. Elämä Kaukona kestää neljänteen jaksoon saakka. Aikaiset herätykset, pitkät päivät ja päiväkausia jatkunut miekka- ja kirvestaisteluharjoitukset tuovat uhmakkaan suomalaisen lähelle katsojaa.  

– Aika raakoja ja todenmukaisia kohtauksiahan siinä on. Mutta ei niinkään kuvauksissa, vaan erikosefekti-kaverin tekemissä lopullisissa versioissa, jossa miekka lävisti ihmisen milloin mistäkin paikoista.

Jouko Ahola päätyönsä - rakennusmiehen sotisovassa. Kuva: Mikael Juntunen / Yle

Miekkailua, kirvesjuttuja ja merenkäyntiä

Ahola vietti Irlannissa MGM:n tuotannon parissa kolme kuukautta. Luksushotellin sängyn vastapainona olivat pitkät ja uuvuttavat harjoitus- ja kuvauspäivät. Kameran edessä ja harjoituksissa viivyttiin aamusta iltaan.

– Kaikki tehtiin viimeisen päälle, tehtiin kaikki mahdolliset testit ja katsottiin, että kaikki on ok ja mitään riskiä ei otettaisi, sanoo Ahola.

– Meidän piti harjoitella ihan hirveästi miekkailujuttuja ja kirvestaisteluja. Kävimme myös merellä purjehtimassa, ettei kenellekään tule mitään merisairautta, eikä kukaan voi jälkikäteen sanoa, ettei tiennyt, että voi alkaa oksennuttamaan. Oli aika rankka kokemus olla hyytävässä meressä rähmäämässä ja märkänä seisomassa aamusta iltaan, mutta ei voi valittaa.

Ahola ihastelee kulisseja, joissa elokuva suurelta osin tehtiin. Lopulliset merikohtaukset tehtiin isoon ulkoilmastudioon rakennetussa laivassa valtavaa bluescreeniä vasten.

– Ympärillä oli isoja traktoreita kauhat täynnä vettä. Sieltä kauhoista heitettiin vedet laivaan, kun tuli isoja aaltoja. Kaikki oli hienosti tehty. Kaikkiin näihin laivoihin ja viikinkikyliin oli käytetty valtavasti aikaa. Dublinin lähellä oli uusi studio, jonne oli rakennettu ihan sarjaa varten kokonainen viikinkikylä.  

Lopputulos vielä näkemättä

Lopputulos on komea. Ei ihan yhtä näyttävä kuin jättituotanto Kingdom of Heaven, jossa Ahola myös oli mukana, mutta vakuuttava. Näyttelijälle Sub-kanavalla pyörivä sarja on vielä arvoitus.

– En vielä tiedä, miltä näytän, kun en ole vielä nähnyt sekuntiakaan. En tiedä kuinka paljon kuvatuista kohtauksista on käytetty, hymähtää Ahola vaatimattomasti.

Mutta kyllä oma kädenjälki kiinnostaa.

Jatkoa uralle

Aholalla on takana neljä merkittävämpää elokuvaroolia. Hän nostaa esille Werner Herzogin ohjaaman Invincible-elokuvan, jossa hän esittää tarinan päähenkilöä. Se oli hänen debyyttinsä ja käyntikorttinsa isompiin piireihin.

– Ilman Werner Herzogin elokuvaa en olisi tässä. Pääsin mukaan Kingdom of Heaveniin ehkä juuri siksi, että minusta kiinnostuttiin: kuka on tuo uusi heppu, joka on tehnyt täyspitkän elokuvan Herzogin kanssa.

Jatko näyttelijän uralla kiinnostaa.

– Totta kai haluan jatkaa, tämä on vaihtelua ja olen tykännyt tästä kaikesta. Täällä tapaa todella mielenkiintoisia ihmisiä. Välillä erikoisuus on hyvässä, välillä pahassa. Minut on kiinnitetty kahteen projektiin, toinen iso kansainvälinen tuotanto ja toinen kotimainen tuotanto. Kumpaankaan ei vielä ole rahoitus kunnossa. Mutta mukana ollaan.

Suosittelemme sinulle