Hyppää sisältöön

Miehet kestävät flunssaa huonommin kuin naiset ja 9 muuta flunssamyyttiä

Nuha lähtee niistämällä ja miehet ottavat flunssan raskaammin kuin naiset. Keski-Suomen keskussairaalan infektioylilääkäri Maija-Liisa Rummukainen kertoo, mikä flunssaan liittyvistä myyteistä pitää paikkansa ja mikä on lööperiä.

Kuva: Hanna Lumme / Yle

1. Flunssan saa, jos kulkee ulkona ilman takkia ja pipoa ja kylmettää itsensä.

– Flunssa on viruksen aiheuttama hengitystieinfektio. Tieteellistä perustelua vilustumisen merkitykselle ei ole. On arveltu, että kylmettyminen alentaa vastustukykyä, mutta sairastumiseen tarvitaan aina virus. Pelkkä kylmettyminen ei riitä. Voi tietysti olla, että jotkut virukset viihtyvät paremmin viileässä.

2. Orastavan flunssan voi torjua sinkillä, valkosipulilla, auringonhattu-uutteella, konjakilla tai vitamiinivalmisteilla.

– Sinkki, valkosipuli, konjakki ja vitamiini eivät auta. Auringonhattu-uutetta on tutkittu ja jonkinlaista näyttöä on, että se auttaa flunssaan ja sen oireisiin, mutta ei sekään flunssaa torju. Käsihygienialla voi ehkäistä flunssaa, mutta jos tartunta on jo saatu, niin sekään ei auta.

3. Flunssaa ei saa, jos nauttii säännöllisesti D-vitamiinia tai käy ahkerasti avannossa.

– Kummastakaan ei ole olemassa näyttöä, että näin olisi.

4. Kuume nopeuttaa flunssasta toipumista.

– Kuume koetaan oireena, jolloin lepää eli jää kotiin sairastamaan ja se nopeuttaa toipumista, jos elimistö saa levätä. Ruumiin lämpötilan nousu itsessään ei tapa viruksia.

5. Kuumeessa ei pidä mennä lämpimän peiton alle, vaan avata esimerkiksi ikkuna ja pyrkiä laskemaan kehon lämpötilaa.

– Jos kuumetta on paljon, kannattaa toimia näin. Varsinkin lapset saavat helposti kuumekouristuksia, jolloin viilentäminen on tärkeä hoito. Jos on tavallinen flunssa eli kuumetta on vähän, ikkunan edessä ei kannata palella.

6. Yskä lähtee yskimällä ja nuha niistämällä.

– Pitää paikkansa. Esimerkiksi yskänlääkkeiden käyttö ei ole tarpeellista eikä suositeltavaa. Yskä on hyödyllinen oire. Ja kyllä se on hyvä, että räkä niistetään pois. Onhan se hankala hengittää ja olla jos tukkoinen olo. Kyllä se on varmaan tarkoitettu, että se räkä saadaan sieltä pois.

7. Miehet ottavat flunssan raskaammin kuin naiset.

– En usko, että sukupuolella on väliä. Erot flunssan kokemisessa ovat yksilöllisiä. Toisia taudit vaivaavat valtavasti ja osa ei ole moksiskaan.

8. Tupakoivat saavat flunssan helpommin ja useammin kuin muut.

– Pitää paikkansa. Tupakointi laskee ihmisen vastustuskykyä ja taudit paranevat huonommin.

9. Flunssan kestoon voi itse vaikuttaa.

– Ei voi. Flunssaa ei voi esimerkiksi hikoilla pois liikkumalla. Yleensä flunssa vie sen pari viikkoa, teki mitä tahansa. Oikeastaan vain lepäämällä voi vaikuttaa siihen, ettei flunssa pitkity.

10. Flunssa ei uusiudu, jos sen kerran syksyllä saa.

– Väite on virheellinen. Aikuinen sairastaa yhdestä viiteen flunssaa vuodessa ja lapsella niitä voi olla viidestä kymmeneen ja se on normaalia. Viruksia on satoja ja aina voi tulla uusi virus, kun yhdestä pääsee.

Suosittelemme sinulle