Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Australian avoimet vauhtiin maanantaina - 1980-luvun tähdet uhkaavat varastaa show'n

Kauden ensimmäinen Grand Slam -turnaus alkaa maanantaina Melbournessa. Mielenkiintoinen ilmiö on entisten tähtien rynnäkkö nykyhuippujen valmentajiksi. Itse turnauksessa suosikit ovat Novak Djokovic ja Rafael Nadal.

Novak Djokovic ja Boris Becker.
Boris Becker tarkkailee Novak Djokovicin otteita. Kuva: EPA
Sakari Lund
Avaa Yle-sovelluksessa

Entiset maailman huippupelaajat ovat varastaneet lähes suurimman huomion,kun tenniskauden ensimmäinen Grand Slam -turnaus lähestyy. Australian avointen pääsarjat alkavat maanantaina Melbournessa.

1980- ja 1990-lukujen huippupelaajat ovat ilmestyneet suurin joukoin nykyhuippujen valmentajiksi. Ivan Lendl on toiminut Andy Murrayn valmentajana jo jonkin aikaa, mutta varsinainen buumi alkoi joulun alla, kun Boris Beckerin uutisoitiin yllättäen aloittavan Novak Djokovicin valmentajana.

Seuraavaksi vahvistui, että Stefan Edberg auttaa Roger Federeriä suurten turnausten aikana. 1990-luvun massatähti Sergi Bruguera aloitti Richard Gasquet'n valmenustiimissä ja Michael Chang puolestaan Kei Nishikorin valmentajana. Varsinkin vanhojen kilpakumppanien Lendlin, Beckerin ja Edbergin läsnäolo tuo lisää värinää ja mielenkiintoa turnaukseen.

Djokovicilla mahdollisuus tehdä historiaa

Itse turnauksessa on vahvasti odotettavissa jälleen yksi Djokovicin ja Rafael Nadalin välinen finaali. Kaksikko on juuri tällä hetkellä muita selvästi edellä. 

Djokovic viihtyy erityisen hyvin Melbournessa. Hän on voittanut neljä kuudesta Grand Slam -turnauksestaan Australiassa. Serbi on juhlinut Australian avointen voittoa kolmena viime vuotena. Kukaan ei ole pystynyt voittamaan tenniksen avoimella aikakaudella Australian avoimia neljä kertaa peräkkäin. Djokovicilla on siihen nyt mahdollisuus. Djokovicilla – ja Federerillä – on myös mahdollisuus viidenteen mestaruuteen Australiassa, jota sitäkään ei ole kukaan tehnyt avoimella aikakaudella.

Kukaan ei ole pystynyt voittamaan tenniksen avoimella aikakaudella Australian avoimia neljä kertaa peräkkäin. Djokovicilla on siihen nyt mahdollisuus.

Viime kauden lopulla Djokovic otti jälleen vahvan otteen Nadalista ja lähtee suosikkina Melbourneen.

Nadalin viime kausi oli kuitenkin kokonaisuudessaan upea. Ranskan avoimissa ja US Openissa espanjalainen väänsi isot voitot Djokovicista. Pitkään Nadal oli kovilla kentillä voittamaton, kunnes loppukaudesta tappioita alkoi tulla.

Myös Nadalilla mahdollisuus tehdä historiaa

Vuosi sitten Nadal oli vielä Australian avointen aikaan polvivamman vuoksi sivussa. Nyt maailmanlistan ykkösellä on mahdollisuus tehdä historiaa. Jos Nadal voittaa, hänestä tulee ensimmäinen miespelaaja, joka on voittanut kaikki Grand Slam –turnaukset vähintään kaksi kertaa. Jälleen puhutaan avoimesta aikakaudesta (vuodesta 1968 lähtien).

Toistaiseksi Nadalin ainoa voitto Australian avoimista on vuodelta 2009.

Arvonta heitti Nadalille mielenkiintoisen avausvastustajan, kun kotiyleisön suosikki, ”ongelmanuori” Bernard Tomic tulee verkon toiselle puolelle. Kyseessä lienee varma iltaottelu Rod Laver Areenalla maanantaina tai tiistaina.

Muut tulevat kaksikon Nadal-Djokovic perässä. Historiallisen Wimbledonin mestaruuden ottanut Andy Murray oli loppukauden sivussa selkäleikkauksen vuoksi ja hakee vasta parasta virettään.

Tenniksen seuraajat ympäri maailmaa toivovat Roger Federerille yhä menestystä, mutta mestaruuteen asti yltäminen tuntuu kaukaiselta. Tappio Lleyton Hewittille Brisbanen finaalissa ei ainakaan parantanut sveitsiläisen näkymiä.

Juan Martin del Potrolta on odotettu seuraavaa todellista läpilyöntiä vuoden 2009 US Openin voiton jälkeen. Siihen on jälleen yksi mahdollisuus. David Ferrer pystyy kiusaamaan Nadalia kovilla kentillä, mutta Djokovicia ei ja nyt Ferrer on Djokovicin puolella kaaviota.

Djokovicin neljänneksestä kannattaa nostaa ensin Stanislas Wawrinka. Vuosi sitten Djokovic ja Wawrinka pelasivat Melbournessa ehkä koko vuoden parhaan tennisottelun, jonka Djokovic voitti lopulta 12-10 viidennessä erässä.

Suosittelemme sinulle