Hyppää sisältöön

Verottaja: Kymmenille suomalaisille suuryrityksille tulossa miljoonien veromätkyt

Jopa 30 suomalaista suuryritystä saattaa joutua maksamaan yllättäviä mätkyjä. Verottaja ei kerro yritysten nimiä julkisuuteen.

Johan Jaakkola

Verottaja on tutkimassa jopa kolmenkymmenen suomalaisen suuryrityksen veroepäselvyyksiä ulkomaille maksetuista veroista.

Yle Uutiset kertoi aiemmin tänään perjantaina, että suomalaisille yrityksille lankeavat lisäverot niin sanotusta siirtohinnoittelusta saattavat nousta yhteensä jopa pariin miljardiin euroon.

Syynä tähän on verottajan tiukentunut tulkinta siitä, mihin maahan yritysten olisi tullut maksaa veroja tytäryhtiöidensä voitoista.

– Olemme yrittäneet etsiä sellaisia ongelmatilanteita, joissa verotettavaa tuloa ei ole kertynyt niin paljoa kuin säännösten mukaan olisi pitänyt tulla. Näihin tilanteisiin on nyt ryhdytty puuttumaan entistä tehokkaammin, sanoo Konserniverokeskuksen johtava veroasiantuntija Sami Laaksonen.

Verottaja vahvoilla oikeudessa

Parin viime viikon aikana julkisuuteen ovat tulleet Fortumille ja Nokian Renkaille osoitetut lisäverovaateet. Lähiaikoina moni muukin yhtiö joutunee kertomaan yllättävistä mätkyistä.

– Meillä on tällä hetkellä kolmekymmentä siirtohinnoittelutarkastusta työn alla. Ja niistä osa on sellaisia, joissa näitä lisäysehdotuksia saattaa tulla, sanoo Laaksonen.

Yhtiöiden nimiä verottaja ei julkisuuteen kerro.

– Pääasiassa nämä ovat suuryritysten verotukseen liittyviä tapauksia.  

Verottaja tiedostaa, että yritykset eivät lisäverovaatimuksia helpolla sulata. Tähän mennessä oikeudessa käsitellyt siirtohinnoittelutapaukset ovat päättyneet lähes poikkeuksetta verottajan voittoon. Kahdestatoista edellisestä tapauksesta yhdeksässä verottajan alkuperäinen vaatimus katsottiin oikeaksi. 

– Yleensä yritysten reaktio näihin on, että oikaisua lähdetään hakemaan, toteaa Sami Laaksonen.

Suosittelemme sinulle