Hyppää sisältöön

Kemin kaivoksen malmivarat arvioitua suuremmat

Teräsyhtiö Outokumpu on päivittänyt Kemin kaivoksen malmivarojen ja mineraalivarantojen arviot. Malmivarat ovat merkittävästi aiemmin arvioitua suuremmat. Kemin kaivos on EU-alueen ainoa kromikaivos.

Elijärven kaivoksella porakone työskentelemässä.
Kuva: Yle / Tiina Rantamartti
Pirkko Kukko-Liedes,
Karoliina Marttala

Outokumpu kertoo, että malmivaroja on nyt arvioitu olevan yhteensä 50,1 miljoonaa tonnia aiemman noin 33 miljoonan tonnin sijaan.

Malmivarojen 50 prosentin kasvu perustuu Surmaojan malmion vanhan avolouhoksen alapuolella tehtyihin maanalaisiin tutkimuskairauksiin. Outokumpu on tehnyt näiden tutkimuskairausten pohjalta louhintasuunnitelman, jonka mukaisesti yhtiö on käynnistänyt valmistavat työt Surmaojan maanalaisen tuotannon aloittamiseksi.

Tavoitteena on aloittaa louhosmalmituotanto vuonna 2015. Malmintuotannon käynnistäminen ei edellytä erityisiä investointeja, koska kyseiset malmivarat ovat jo laajennetun infrastruktuurin piirissä.

Tornion tuotanto tuplaantumassa

Kaivos tuottaa kromirikastetta Outokummun omalle ferrokromitehtaalle Tornioon. Sen tuotantoa ollaan kaksinkertaistamassa ja laajennetun kapasiteetin ylösajo on parhaillaan käynnissä.

Toimitusjohtaja Mika Seitovirta pitää malmivarojen kasvua yhtiölle erittäin myönteisenä asiana.

–Kromi on meille strategisesti tärkeä raaka-aine, sillä se tekee teräksestä ruostumattoman. Oma kromikaivos ja ferrokromituotanto tuovatkin meille tärkeää kilpailuetua, Mika Seitovirta luonnehtii.

Tällä hetkellä Kemin kaivoksessa louhitaan vuosittain noin 2,4 miljoonaa tonnia malmia. Kemin kaivos on EU-alueen ainoa kromikaivos.

Malmivarojen lisäksi kaivoksen mineraalivarannot ovat päivitetyn arvion perusteella yhteensä 97,8 miljoonaa tonnia. Mineraali­varannot on tällä hetkellä arvioitu yhden kilometrin syvyyteen asti, mutta seismisillä menetelmillä on todettu mineraalisaation jatkuvan myös sen alapuolelle.

Kromiittiesiintymän löysi paikallinen sukeltaja Martti Matilainen vuonna 1959, ja tuotanto käynnistyi vuonna 1968.

Suosittelemme sinulle