Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Moni rattijuoppo kärähtää kahdesti samana päivänä – "Poliisikaan ei ole ajatustenlukija"

Puhalluskokeissa kiinni jäänyt rattijuoppo viedään poliisilaitokselle tarkkuusalkometrikokeeseen ja kuulusteluihin. Hän saa ajokiellon ja vapautetaan yleensä sen jälkeen. Viime vuonna moni rattijuoppo kärähti kahdesti samana päivänä.

Lehdistä löytyy useita tapauksia, joissa poliisin pysäyttämä rattijuoppo on kärynnyt jopa saman kännin aikana uudestaan ratista. Lähes kaikissa tapauksissa promilleraja on jo ensimmäisellä kerralla ylittänyt törkeän rattijuopumuksen rajan. Miten tämä on mahdollista? Aamu-tv:ssä kysymykseen vastasi poliisihallituksen ylitarkastaja Heikki Ihalainen.
Paula Tapiola
Avaa Yle-sovelluksessa

Rattijuoppo jäi kiinni kahdesti samana päivänä mm. Kajaanissa, Kerimäellä, Kaarinassa, Kuopiossa, Nurmeksessa ja Kuusankoskella viime vuonna. Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta huomauttaa, että poliisi ei voi ottaa kiinni tai pidättää rattijuoppoa, ellei ole perusteltua syytä epäillä, että hän lähtee ajamaan uudestaan. Rattijuopolle annetaan kuitenkin ajokielto.

– Tietenkin me luotetaan siihen, että kun ajokielto on annettu, hän ei voi ajaa, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen Poliisihallituksesta sanoi Ylen aamu-tv:ssä tiistaina.

– Jos hänellä ei ole aikaisempia rattijuopumuksia ollenkaan, niin aika vaikea on perustella sitä kiinniottoa. Oikeusturva on kuitenkin ihmisen tärkein asia.

Poliisilaki sallii kiinnioton häiriöltä suojaamiseksi tai uusien rikosten estämiseksi. Ihalainen arvioikin, että laki on kunnossa, mutta poliisilta vaaditaan enemmän tarkkuutta etenkin, jos rattijuopolla on aiempia kärähdyksiä.

– Totta kai jälkikäteen ajatellen nämä tapaukset olisi pitänyt pystyä estämään. Mutta poliisikaan ei ole ajatustenlukija. Ei voi sanoa, onko joku lähdössä ajamaan, Ihalainen arvioi.

– Parastahan tässä nyt kuitenkin on se, että nämä otettiin toisen kerran kiinni.

Suomessa on 7 000 rattijuoppoa, jotka uusivat tekonsa neljän vuoden sisällä. Jatkuvasti rattijuopumuksiin syyllistyvältä poliisi voi takavarikoida auton. Viime vuonna takavarikkoja tehtiin noin 50, ja oikeus voi tuomita auton valtiolle.

Suosittelemme sinulle