Oulun yliopistollisessa sairaalassa tehdyssä tutkimuksessa on selvitetty yli tuhannen päiväkotilapsen ruokavalion yhteyttä korvatulehduksiin. Tutkimuksessa selvisi, että terveellinen ruokavalio suojaa korvatulehduksilta.
- Hyvin terveellinen ruokavalio, jossa on paljon hedelmiä ja marjoja, suojaa selvästi korvatulehduksilta, dosentti, lasten infektiolääkäri Terhi Tapiainen Oulun yliopistollisesta sairaalasta sanoo.
Vastaavasti paljon makeita leivonnaisia ja keksejä syövillä lapsilla oli muita enemmän korvatulehduksia.
- Korvatulehduksen bakteerin, erityisesti pneumokokin esiintyminen oli suurinta niillä lapsilla, jotka söivät paljon makeita leivonnaisia.
Makeat herkut kuuluvat monen lapsen ruokavalioon
Tutkimuksessa huomattiin, että makeat leivonnaiset ja keksit kuuluvat monen lapsen säännölliseen ruokavalioon.
- Ehkä 20-30 prosenttia lapsista syö paljon sokeripitoisia ruoka-aineita, erittäin terveellisesesti syövien joukko on huomattavasti pienempi. Ja sitten on iso joukko lapsia, jotka syövät keskimääräisesti.
Vielä ei tiedetä, mikä sokeripitoisessa ruokavaliossa lisää korvatulehdusriskiä.
- Tarkkoja mekanismeja ei tiedetä, todennäköisesti taustalla on monia tekijöitä. Sokeri voi tuottaa nielussa energiaa korvatulehdusbakteereille ja energiansaanti voi muuttaa bakteerien ominaisuuksia ikään kuin ärhäkämmäksi. Vastaavasti marjoissa ja hedelmissä voi olla suojaavia tekijöitä, joita emme tarkkaan tunne.
Ruokavalion muuttaminen terveellisemmäksi kannattaa
Päiväkotihoito on sinänsä riskitekijä korvatulehduksille.
- Vaikka me tietysti toivoisimme poliittisilta päättäjiltä mahdollisimman pieniä päiväkotiryhmiä, on niihin käytännössä yksittäisen ihmisen vaikea vaikuttaa. Ruokavalion muuttaminen terveellisempään suuntaan on periaatteessa kohtuullisen helposti toteutettava malli vähentää korvatulehdusriskiä, Tapiainen suosittaa.
Tutkimuksessa oli mukana yli tuhat oululaista päiväkoti-ikäistä lasta.
- Kaikilta lapsilta otettiin nielunäyte, josta tutkittiin korvatulehdusbakteereita. Lisäksi kirjasimme kaikkien lapsien aiemmat korvatulehdukset. Näitä tietoja sitten verrattiin ravintotietoihin, Tapiainen kertoo.