Hyppää sisältöön

Älykello tulee – miten käy Suomen sykemittarien?

Polar lanseerasi viime vuonna puhelinsovelluksen, joka mittaa sykettä ilman erillistä ranneketta. Aika näyttää, mikä on suomalaisfirmojen rannelaitteiden tulevaisuus älykellojen vyöryessä markkinoille.

Kuva: Samsung ja Polar Suomi
Tiina Länkinen

Tammikuussa pidetyillä Las Vegasin valtavilla kuluttajaelektroniikan messuilla oli vaikea välttyä "puettavalta älyltä". IT-jätit kyllästävät elektroniikalla nyt silmälaseja, korvakuulokkeita ja erityisellä innolla rannelaitteita.

Samaan aikaan älypuhelinten urheilevat omistajat lataavat liikuntaohjelmia ja väittelevät SportsTrackerin, HeiaHeian ja RunKeeperin paremmuudesta.

Uuden sukupolven rannetietokoneet ovatkin älypuhelimien jatkeita. Niillä voi käyttää samoja ohjelmia, joita tällä haavaa ladataan puhelimiin iPhonen ja Androidin sovelluskaupoista. Jotkut elektroniikka-alan visionäärit uskovat, että älykello on 10 vuoden päästä kuluttajilla yhtä laajassa käytössä kuin tämän päivän älypuhelimet.

Ne ovat kuin tämän päivän sykemittareita, joilla voi tehdä moninkertaisesti enemmän.

Yksi kellouskovainen on ammattinsakin puolesta Christian Lindholm, jonka Korulab-yritys kehittää sovelluksia puettaville laitteille.

– Älykello on valtavan hyvä asia ylipäänsä Suomelle, missä tästä osaamisesta on yli 30 vuoden kokemus, Lindholm sanoo.

Suomalaiset sykemittarivalmistajat Polar – ranteissa jo 1980-luvulta – sekä Suunto kilpailevat maailmanlaajuisilla markkinoilla urheilunnälkäisten kuluttajien rahoista. Voisivatko ne kilpailla Samsungin kaltaisia IT-mammutteja vastaan, jos tuleviin älykelloihin tulvisi tarjolle liuta eri sykesovelluksia?

– Suomalaisilla on todella vahvat tavaramerkit sekä osaaminen urheilu- ja fitness-alueella. Kömpelönä vertauksena kyse on siitä, haluaako käyttäjä tällaisen "spesiaalin espresson" vai kelpaako kultamokka, Lindholm letkauttaa.

"Kyse samasta kuin paperiteollisuudessa"

Christian Lindholm näkee erillisille sykemittareille vielä älykellovisiossaankin kysyntää – tulevaisuudentutkija Olli Hietanen ei niinkään.

– Tässä on kyseessä samasta asiasta kuin Suomen paperiteollisuudessa, sanoo Hietanen, Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kehitys- ja varajohtaja.

Paperiyhtiöt panostivat paperikoneisiin, kun mobiilit älylaitteet mullistivat sähköisen lukemisen.

– Jokainen uusi teknologinen ratkaisu muuttaa pelin. Kuka ostaa sykemittarin, kun sykkeen pystyy mittaamaan millä tahansa laitteella?, Olli Hietanen haastaa.

– Suunnolla ja Polarilla on hyvä bisnes, mutta ne eivät voi enää pysytellä siinä.

Polar onkin haistellut mahdollisuuksia soluttautua älypuhelimeen. Yhtiö lanseerasi viime vuonna Polar Beat -puhelinsovelluksen, joka mittaa sykettä ilman rannelaitetta. Pelkkä sykevyö riittää.

Samalla periaatteella toimivia puhelinsovelluksia voivat kehittää jotkut tuhansista kasvuyrityksistä. Omaa sykevyötäänkin myy jo ainakin jättiyhtiö Samsung. Jarruna on käyttömukavuus: tieto on kömpelösti kaivettava verkkatakin taskusta.

Siksi sykemittarilla on paikkansa. Polarin markkinointipäällikkö Katja Mälkki luottaa tavoitteellisesti urheilevien asiakaskuntaan.

– Mehän luokittelemme älykelloiksi omat uutuutemme, vaikka ne eivät ehkä ole verrattavissa puhelinvalmistajien tuotteisiin. Se mikä meitä erottaa, on fysiologinen ymmärrys, Mälkki uskoo.

Sykemittarista terveysmittariksi?

Juuri tämä on se suunta, mihin tulevaisuudentutkija Olli Hietanen sysäisi sykemittarifirmoja.

– Pitkän aikavälin panostukset kannattaa nyt tehdä sykemittarin yhdistämiseksi uuteen; lääketieteeseen ja diagnostiikkaan.

Sekä sovellusyrittäjä Christian Lindholm että tutkija Hietanen luottavat suomalaisten sykelaitteiden tulevaisuuteen. Mutta eivät ilman uusia nurkanvaltauksia.

– Omia päätelaitteita kannattaa valmistaa, jos pystyy tarjoamaan kokonaisvaltaisen kokemuksen. Siihen kuuluu yhteisö, sovellukset ja koko paketti, Lindholm sanoo.

Suosittelemme sinulle