Hyppää sisältöön

Kurkistus näytelmän kulisseihin houkuttelee teatteriin

Yleisökadosta kärsivä Lahden kaupunginteatteri tavoittelee kävijöitä järjestämällä yleisölle avoimia tiedotustilaisuuksia. Yleisölle kerrotaan muun muassa näyttelijöiden työstä ja näytelmien taustoista. Viime vuonna Lahden kaupunginteatterin katsojamäärä putosi edellisvuodesta 14 000. 

Iiro Rantala Ja Sirkku Peltola puhuvat yleisölle teatterin näyttämöllä.
Iiro Rantala ja Sirkku Peltola kertovat Kun tyttö on hyvä -musiikkinäytelmän tekemisestä tiedotustilaisuuden yleisölle Lahden kaupunginteatterissa. Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Heikki Kiseleff

Lahdessa kaupunginteatteri haluaa parantaa tunnettuuttaan kaupunkilaisten keskuudessa. Viime vuonna teatterin tuoleihin istui 73 000 katsojaa. Se oli noin 14 000 vähemmän kuin vuonna 2012.

Nyt teatteri houkuttelee katsojia yleisölle avoimilla tiedotustilaisuuksilla. Lauantaina ensi-iltaan tulevaa Kun tyttö on hyvä -musiikkinäytelmää oli tiistaina esittelemässä teoksen nimekäs tekijätiimi: Käsikirjoittaja Sirkku Peltola, säveltäjä Iiro Rantala ja laulujen sanoittaja Heikki Salo. Tilaisuus houkutteli paikalle satakunta teatterin ystävää.

- Ihan verraton tilaisuus. Kulissien taakse näkeminen kiinnostaa aina, sanoo Lauri Sorvali nauraen.

- Minusta se oli tosi mielenkiintoinen. Esiteltiin äänittäjät, tekijät, se oli mielenkiintoista, Aino Sorvali lisää.

- Ohjaaja puhuu, käsikirjoittaja puhuu, säveltäjä puhuu, se antaa syvyyttä, arvioi Liisa Jokelainen tiedotustilaisuuden antia.

- Varmasti tulee käytyä katsomassa, sitten kun teos tulee esitykseen, Ossi Lempinen sanoi tilaisuuden jälkeen.

Ovet avautuvat vielä lisää

Idea avoimiin tiedotustilaisuuksiin tuli ensi huhtikuussa aloittavalta uudelta teatterinjohtajalta Ilkka Laasoselta. Se syntyi hänen mukaansa jo ennen tietoa katsojalukujen pudotuksesta.

- Tämä ei ole syntynyt sen takia. Minusta teatterin pitää olla avoin kaupunkilaisille, koska se on kaupunkilaisten oma taidelaitos, Laasonen sanoo.

Yleisölle avoimet tiedotustilaisuudet ovat tulevan teatterinjohtajan mukaan vasta uuden toimintakulttuurin alkua. Laasonen lupaa, että ovet avautuvat vieläkin leveämmälle.

- Tämä tulee saamaan jatkoa avointen harjoitusten, keskustelujen ja tämän kaltaisten toimien kautta.

Suosittelemme sinulle