Hyppää sisältöön

Laaja Andy Warholin näyttely Sara Hildénin museoon Tampereelle

Sara Hildénin taidemuseossa nähdään keväällä poptaiteen suurnimen, Andy Warholin ainutlaatuinen näyttely.

Andy Warholin maalaama muotokuva Elisabeth Taylorista.
Andy Warholin maalaama muotokuva Elisabeth Taylorista. Kuva: Sotheby's/EPA
Heli Mansikka

Maaliskuussa avataan poptaiteen ikonin, Andy Warholin (1928–1987) tuotantoa esittelevä näyttely. Näyttelyyn valitut teokset ja niitä taustoittava arkistomateriaali tarjoavat läpileikkauksen Andy Warholin uran keskeisiin vuosiin 1961–86.

Andy Warhol on yksi maailman tunnetuimpia taiteilijoita ja hänen teoksensa kuuluvat maailman kuuluisimpien taideteosten joukkoon.

Näyttely on järjestetty teemojen ympärille. Museon tiedotteen mukaan näyttely tarjoaa erilaisen ja yllättävän näkökulman Andy Warholin inspiraation lähteisiin, syihin, yhteyksiin ja moninaisuuteen.

Näyttely tarkastelee amerikkalaista tarinaa: kulutuskulttuuria, tähtikultti-ilmiön syntymistä, massakulttuuria, politiikkaa ja ensimmäisiä maailmanlaajuisia mediatapahtumia Warholin ikonisten teosaiheiden: Campbellin säilykepurkkien, julkkismuotokuvien, Mao Zedongin, Kennedyn surevan lesken tai kuolemantuomioon liittyvän kuvaston välittämänä.

Mukana on myös useita omakuvia ja teoskokonaisuus, joka liittyy Napolissa vuonna 1980 tapahtuneeseen maanjäristystragediaan. Yksinkertainen musta seismogrammi, joka tuntuu muuttuvan hiipuvaksi sydänkäyräksi ja poikkeuksellinen Vesuviusta esittävien maalausten sarja ovat hänen kunnianosoituksensa kovia kokeneelle kaupungille.

Näyttelyn yli 200 teosta on lainattu merkittävistä instituutioista kuten Andy Warhol Museumista Pittsburgista ja MUMOK Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig -museosta Wienistä. Näyttely on ollut aiemmin esillä Palazzo Blussa Pisassa.

Andy Warhol An American Story Sara Hildénin museossa 8.3. – 28.5.2014

Suosittelemme sinulle