Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Lentojätkän perintö elää vanhojen taitojen videoina

Kun käy tapaamassa lentojätkäksi itseään tituleeraavaa Reino Halinia, on kuin puhelinta ja tv:tä lukuun ottamatta kävisi sadan vuoden takaisessa Suomessa. Lentojätkä hallitsee vanhat työtavat, etenkin kaiken metsään liittyvä. Reino Halinin taidot löytyvät myös verkosta videoina.

Lentojätkä Reino Halin kotonaan Haaralan torpassa
Kuva: Markku Karvonen / Yle
Markku Karvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Evon ja Padasjoen erämaisilla rajoilla vanhaa Haaralan torppaa asuva Reino Halin arvelee olevansa eteläisen Suomen viimeinen lentojätkä. Perinnetapahtumissa kävijät tuntevat hänet ympäri maata. Hän on vanhan ajan jätkänasuinen pappa, jonka työnäytöksissä syntyy perinneaitaa, hiiltä ja tervaa, takotöitä, närelenkkejä, pettuleipää, kattopäreitä, luutia, vihtoja ja vaikka mitä.

Reino Halin kiertää perinteentaitajana pyynnöstä opettamassa vanhoja työtapoja. Lisäksi hän on esiintynyt useissa elokuvissa ja tv-ohjelmissa. Oppinsa Halin sanoo oppineensa nuorena metsäkämppäkauden lentojätkiltä.

Ystävänsä Ilmari Häkkisen kanssa he tekivät pari vuotta sitten opetuselokuvan, jonka kohtaukset ja työvaiheet löytyvät nyt myös verkosta. Niitä voi katsella vaikka Metsähallituksen Luontoon-palvelussa tai YouTubessa.

Perinnetaidoille riittää kysyjiä

Lentojätkällä Reino Halin viittaa sekä nuoresta pitäen tekemiinsä töihin että kesän aikatauluunsa. Joka viikonlopuksi on jonnekin pyyntöjä ja keikkaa. Osan tapahtumista hän järjestää myös Haaralassa.

- Kyllä tähän täytyy sydämen palo olla, ja elääkin vähän sillä tyylillä joka oli parisataa vuotta sitten. Kiinnostus perinteeseen on lisääntynyt kaiken aikaa, ja minulla alkaa olla nuoria oppilaita. Kyllä kai noita filmejä on aika paljon katsottu, koska tapahtumissa moni tulee sanomaan että oli ihan hyvää kuvaa.

- Talo on kyllä kuin kotimuseo, joka paikka täynnä vanhaa tavaraa. Erilaisia rakennuksia on yli 30, ja kaikki tupaten täynnä. Kaikki historia kiinnostaa ja luen sitä paljon. Olen näyttänyt vanhoja työtapoja koululaisille ja opiskelijoille, välillä täällä käy ryhmiä. Mommilanjärven soudussa käyn aina tukkieni ja työvälineideni kanssa. Hämeenlinnan keskiaikaseurassa olen mukana ja tein mm. tv:n Suuren seikkailun kaikki kapineet. Samoin Metsämuseon kanssa teen yhteistyötä.

- Perinnepäivässä on tietty aikataulu, jonka mukaan voi seurata töitä pajassa, pärehöylällä jne. Minulta saa kaiken aikaa kysellä, puhuminen sujuu työn tekemisen ohella. Yritän vastata joka asiaan, eikä kai sellaista kysymystä ole tullut johon vastausta ei löydy, sanoo Reino Halin.

Suosittelemme