Hyppää sisältöön

Puolustusministeri Carl Haglund: "Suomen puolustuskyky on toistaiseksi kunnossa"

Upseeriliito on sitä mieltä, että nykyiset määrärahat eivät riitä puolustuskyvyn ylläpitämiseen. Puolustusministeri Carl Haglund ymmärtää upseeriliiton huolen.

Kuva: Yle

Selvä enemmistö upseereista on sitä mieltä, että maan johto on epäonnistunut maanpuolustusasioissa. Moitteet eivät tulleet puolustusministerille yllätyksenä. 

– Puolustusvoimista on vähennetty jopa 2 000 henkeä. On aika luonnollista, että moni Puolustusvoimissa työskentelevä pitää päätöksiä väärinä. Siinä valossa tulos on aika oletettu, puolustusministeri Carl Haglund (r.) sanoo.

Yle Uutiset kysyi mielipidettä myös pääesikunnasta, mutta Puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen ei halunnut kommentoida asiaa. Puolustusministeri Haglundin mukaan ydinkysymykseen on helppo vastata.

– Uskon, että upseereiden lähtökohta on se, että jos emme kykene vastaamaan resurssitarpeisiin, niin puolustuskyky heikkenee. Tätä viestiä olen yrittänyt viedä koko ajan eteenpäin. 

"Suomen armeija on kustannustehokas"

Tyytymättömyyden syitä on monia: varuskuntien lakkauttaminen, määrärahojen supistaminen ja kaluston vanheneminen.

Ruotsissa on käynnissä sama penninvenytyskeskustelu, vaikka länsinaapurin puolustusbudjetti on Suomeen verrattuna kaksinkertainen.

- Suomen armeija on kustannustehokas. Ruotsi on lakkauttanut asevelvollisuuden. Olemme myös hankkineet käytettyä kalustoa edullisesti. Uskon, että voimme myös tulevaisuudessa pitää yllä uskottavaa puolustuskykyä, jos saamme lisää resursseja. Kyse ei ole välttämättä suurista summista, Haglund sanoo. 

Haglundin mukaan tyytymättömiä työntekijöitä on yhtä lailla sosiaali- ja terveydenhuollossa. Kaikki joutuvat karsimaan menoistaan, koska verorahat ovat nyt tiukalla.

Suosittelemme sinulle