Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kuitupitoinen ruoka tosiaan ehkäisee sydänsairauksia

Alan tutkimusten yhteisanalyysin perusteella sydän- ja verisuonitautien riski pienenee noin 10 prosenttia, jos päivittäin syö muutaman viipaleen täysjyväleipää, linssi- tai papuaterian tai 2–4 hedelmää.

Avaa Yle-sovelluksessa

Runsaasti kuituja sisältävä ruokavalio todellakin pienentää sydän- ja verisuonitautien vaaraa, tuore katsaustutkimus varmistaa. Kuitujen terveellisyys on tiedetty pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat käsitystä entisestään.

British Medical Journalissa julkaistut tulokset perustuvat 22 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin, ja sen perusteella sydän- ja verisuonitautien riski pienenee noin 10 prosenttia jokaista päivittäistä 7 gramman kuituannosta kohden. Tämän verran saa esimerkiksi muutamasta viipaleesta täysjyväleipää, linssi- tai papuateriasta tai 2–4 hedelmästä.

Eri kuitujen vaikutukset vaihtelevat hieman, mutta tulosten perusteella ne kaikki pienentävät sepelvaltimotaudin tai muiden sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Kymmenen prosentin pudotus sydäntautiriskissä kuulostaa pieneltä, mutta väestötasolla se tarkoittaa erittäin suurta potilasmäärää. Kuitupitoisella ravinnolla onkin merkittävä rooli sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä.

Suosittelemme