Hyppää sisältöön

Hypoteekkiyhdistyksen Pauna: Asuntokupla voi olla totta Helsingin sinkuilla ja dinkuilla

Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja tyrmää väitteet koko Suomen asuntokuplasta. Hänen mukaansa kyseessä on kaupungistumisesta ja sen mukanaan tuomista ongelmista.

Toimitusjohtaja Ari Pauna Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä ja ekonomisti Juhana Brotherus Danske Bankista keskustelivat kotimaan asuntomarkkinoista.
Toimitusjohtaja Ari Pauna Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä arvioi, että etenkin pienten sinkkuasuntojen hinnoissa on ylilyöntejä, koska asunnoista on etenkin pääkaupunkiseudulla kova pula. Ekonomisti Juhana Brotherus Danske Bankista kuitenkin tyrmää puheet hintakuplasta.
Ville Laakso

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna tyrmää väitteet yleissuomalaisesta asuntokuplasta. Hänen mukaansa asuntomarkkinoita heiluttelee sen sijaan kaupungistuminen.

- Se on jakanut asuntomarkkinat kahteen lohkoon, kasvukeskuksiin ja taantuvien markkinoiden lohkoon, Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Pauna sanoo.

Molemmissa on myös selvästi erilaisia asuntotyyppejä ja niiden seasta Pauna löytää ylilyöntimahdollisuuksia.

- Pieniä asuntoja sinkuille ja dinkuille on pääkaupunkiseudulla aivan liian vähän.

Lapsettomilla työssäkäyvillä pariskunnilla on tavallisesti keskimääräistä enemmän rahaa käytössään ja samalla heille riittää pienempi asunto. Mainosmiehet ovat nimenneet tämän väestöryhmän dinkuiksi (DINK). Termi tulee sanoista "double income, no kids".

Paunan mielestä viivyttely kunta- ja soteuudistuksessa vaikeuttaa uusien asuntojen rakentamista ja hidastaa asuntomarkkinoita. Hänen mukaansa vaarana on asuntotuotannon pysähtyminen kokonaan.

- Moni toimija miettii, mikä on tuleva kunta- ja soteratkaisu ja miten se tulee vaikuttamaan palveluihin. Siellä missä on palveluita, siellä on työpaikkoja ja siellä on asuntomarkkinat ja kehittyvät hinnat. Nyt tuntuu vähän siltä, että kun päätöksenteko viivästyy eikä saada niitä aikaiseksi, niin kohta lakkaa liike, eli asuntotuotanto kokonaan. Sen käynnistäminen on pitkäaikainen prosessi. Se ottaa vuosia.

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen ja johtokunnan jäsen Pentti Hakkarainen kehottivat suomalaisia olemaan varuillaan mahdollisen asuntokuplan syntymisen vuoksi. Myös tunnetun amerikkalaisen suursijoittajan Jim Rogersin ja New Yorkin yliopiston taloustieteen professorin Nouriel Roubinin mukaan Suomessa on asuntokuplan vaara.

Suosittelemme sinulle