Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Elävän musiikin perinne näivettyy: "Nuoret eivät osaa käydä keikoilla"

Lahtelaiset nuorisotoimijat käyvät vastaiskuun keikkakulttuurin elvyttämiseksi. Alaikäisten mahdollisuudet esiintyä ja käydä keikoilla ovat olleet heikot, mutta tilannetta yritetään nyt korjata.

Robin lavalla Riihimäellä kesäkuussa 2013.
Robin lavalla Riihimäellä kesäkuussa 2013. Kuva: Miki Wallenius / Yle
Tapani Ripatti
Avaa Yle-sovelluksessa

Alaikäiselle yleisölle ja esiintyjille sopivien keikkapaikkojen puute näivettää livekeikkojen perinnettä. Vastaiskuksi ilmiölle Lahdessa on viritteillä Nuokkutour, Lahen Elmun ja Nuorisopalveluiden voimanponnistus, jossa viedään nuorisotaloille bändejä ja rap-artisteja.

Lahen Elmun Tiitu Saastamoisen mukaan pikkulapset kyllä käyvät vanhempiensa kanssa Fröbelin palikoiden, Hevisauruksen, Kengurumeiningin ja muiden vastaavien bändien keikoilla. Vanhemmille nuorille ovat tarjolla Robin, Isaac Elliot ja muut teini-idolit.

Katveeseen jää suuri joukko nuoria, jotka eivät pääse anniskelupaikkoihin kuuntelemaan ja kokemaan pop- sekä rockkulttuuria.

- Tämä on kulttuurikysymys. Nuoret eivät osaa käydä live-keikoilla, mikä on ollut ongelma jo pitkään. Esimerkiksi Lahdessa ei ole ollut alaikäisille musatarjontaa. Teemme kasvatustyötä, kun opetamme nuoria käymään keikoilla, Tiitu Saastamoinen sanoo.

Vanhemmat mukaan oppimaan

Idea Nuokkutouriin tuli, kun Lahen Elmulle alkoi tulla yhteydenottoja nuorilta soittajilta, jotka tahtoivat esiintyä yleisölle, mutta joiden ikä ei riittänyt baaritapahtumiin.

Yhdistys järjesti sittemmin muutaman ikärajattoman Kellariklubin Sammonkadulla, mutta niiden vastaanotto oli pettymys. Nuoret eivät löytäneet tapahtumia.

Teemme kasvatustyötä, kun opetamme nuoria käymään keikoilla

Tiitu Saastamoinen

Järjestäjät eivät luovuttaneet vaan ajattelivat kokeilla keikkojen viemistä sinne, missä nuoret ovat eli nuorisotaloille.

- Nuorisotoimi lähti mukaan kiitollisena. Se, miten jengi löytää tapahtumat, selviää vasta keikoilla. Ei voi tietää, tuleeko paikalle muita kuin nuokkujen vakiokävijöitä, Tuija Laihola sanoo.

- Lahdessa on nuoria artisteja ja näillä on kavereita sekä perhe ympärillä. Toivotaan, että saamme heidät liikkeelle, Saastamoinen jatkaa.

Kiertueen keikat ovat kaikille avoimia, ikärajattomia, ilmaisia ja päihteettömiä tilaisuuksia. Alle 13-vuotiaiden toivotaan tulevan paikalle vanhemman seurassa.

- Saavat isit ja äiditkin tuntumaa siihen, mitä lahtelaisessa nuorisorockissa ja räpissä tapahtuu, Saastamoinen ja Laihola naurahtavat.

Jokaisessa Noukkotourin tilaisuudessa esiintyvät rap-artistit Dimitri ja Jii-Wee, viime kevään SoundX-kisassa toiseksi sijoittunut Feral Hate ja Elmun demoklubeilta bongattu Requiem-X.

Noukkutour järjestetään tammikuun 17. päivänä nuorisotalo Profiilissa, 24. päivänä Paristossa ja 25. päivänä Plazassa.

Suosittelemme