Hyppää sisältöön

Anne Kyllönen: Yksilöurheilua joukkueen voimalla

Hiihtäjä Anne Kyllönen avaa blogikirjoituksessaan yksilöurheilijoiden ympärillä olevaa joukkuetta.

Kuva: Lehtikuva

Maastohiihto on laji monien kestävyysurheilulajien joukossa. Laji, jota harrastaa tuhansia ihmisiä ympäri maailman. Laji, jossa kilpailutilanteessa tehdään suoritus yksin, mutta onnistuneen suorituksen edellytyksenä on koko joukkueen panos.

Pienen hiihtäjänalun aloitellessaan hiihto harrastustaan hän liittyy hiihtoseuran jäseneksi. Seurassa lasta on vastassa lajin parissa toimivia hiihdon harrastajia. Useimmissa hiihtoseuroissa työskentelee seuratyöntekijöitä, jotka toimivat valmentajina ja hiihtokoulun vetäjinä. Seurojen jäsenet toimivat talkoolaisina ja lasten vanhemmat usein myös vastaavat suksihuoltajankin roolista.

Paljon arvokkaita ihmisiä, joille kaikille halukkaille varmasti löytyy oma paikkansa ja vahvuutensa seuratyössä. Näin tämä hiihtäjänalku saa ympärilleen ihmisiä, jotka omasta halustaan haluavat auttaa nuoria kehittymään valitsemallaan tiellään. Ilman hiihtoseuran panostusta olisi lajissa mukana pysyminen ja kehittyminen todella vaikeata. Itselleni Kainuun Hiihtoseuran panostus on ollut urani alkutaipaleella elintärkeä. Seurassamme on ollut hyvä ryhmähenki ja kaikkien vanhemmat ovat pyrkineet yhteen hiileen puhaltamalla viemään eteenpäin seuran urheilijoita.

Ilman hiihtoseuran panostusta olisi lajissa mukana pysyminen ja kehittyminen todella vaikeata.

Tämän pienen hiihtäjänalun kasvaessaan ja kehittyessään lajissaan, hän siirtyy ensin piirin joukkueeseen, myöhemmin nuorten maajoukkueeseen ja sitä kautta aikuisten maajoukkueeseen. Osan tie voi edetä lyhyempää reittiä, mutta osan myös pidempää.

Jälleen tämä yksilöurheilija kuuluu johonkin joukkueeseen, ja joukkueeseen kuulumisen rooli kasvaa hiihtäjän ottaessa pieniä askelia kohti maailman huippua. Minun tieni huipulle on edennyt pitkälti edellä mainitsevani kaavan kautta. Nyt kuulun Suomen maastohiihdon A-maajoukkueeseen.

Kun kilpailuiden lähtökellosta kuuluu viimeinen piippaus lähtömerkiksi, olen omillani. Muuten ympärilläni on maajoukkue. Maajoukkueeseen kuuluvat: joukkuekaverit, valmentajat, fysioterapeutti, hieroja, lääkäri ja useita suksihuoltajia. Menestymisen kilpailuissa mahdollistaa ilman muuta tiivis ja hyvä joukkue. Joukkue, jossa arvostetaan jokaisen ihmisen tekemää työtä ja jossa tsempataan toinen toisiamme huonoinakin hetkinä.

Jos joku urheilija joukkueesta menestyy, silloin myös joukkue on menestynyt. Olen sitä mieltä, että joukkueen urheilijoiden menestyminen ei ole keneltäkään toiselta urheilijalta pois. Päinvastoin, se auttaa koko joukkuetta eteenpäin tulevaisuudessakin.

Edessäni ovat urani ensimmäiset olympialaiset. Nyt tämä maastohiihdon a-maajoukkue, johon kuulun, saa ympärilleen vielä niin sanotusti lisäperheen. Tätä perhettä kutsutaan tunnetummin nimeltä Suomen Olympiakomitea. Suomen Olympiakomitea mahdollistaa hiihtäjienkin osallistumisen kilpailuiden suurimpaan, olympialaisiin.

Urheilijoiden menestymisen eteen tekee siis valtava määrä ihmisiä töitä urheilijapolun eri vaiheissa. Olympialaisista voidaankin ajatella niin, että kun suomalainen urheilija menestyy lajissaan, myös koko Suomi on tällöin menestynyt.

Toivottavasti saamme tiukkoja latutaisteluita ja jännityksen hetkiä aikaan. Te penkkiurheilijatkin olette osa tätä joukkuetta.

Anne Kyllönen

Suosittelemme sinulle