Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Puolustusministeri kuvaa hankintaa kautensa merkittävimmäksi

Uudet panssarivaunut ovat mittava lisäys Suomen taistelupanssarivaunujen määrän. Aiemmin Suomella on ollut käytössään 139 Leopard-vaunua, nyt niitä hankitaan 100 lisää.

Carl Haglund
Kuva: Yle
Anne-Pauliina Rytkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan tällä hetkellä käytössä olevat Leopard 2A4 -vaunut ovat sen verran ikääntyneitä, että ne oli joko päivitettävä tai korvattava uusilla. Uudet vaunut olisivat maksaneet noin 10 miljoonaa euroa kappale, ja vanhojen päivityskin viitisen miljoonaa euroa vaunulta.

Käytettyjen vaunujen hankinta Hollannilta osoittautui tässä tilanteessa kaikkein edullisimmaksi vaihtoehdoksi, yhden vaunun hinnan ollessa noin 2 miljoonaa euroa.

Hankinta sisältyy jo suunniteltuun budjettikehykseen, joten se ei vaadi lisärahoitusta.

- Hinnasta on neuvoteltu ja monien mutkien kautta tähän on päädytty. Olen itsekin osallistunut neuvotteluihin jonkun verran ja se ehkä kuvastaa kaupan merkittävyyttä, kun on ministeriä myöten keskusteltu, Haglund kertoo.

Ministeri perustelee hankintaa Suomen uskottavalla puolustuksella. Hollannilla sen sijaan oli mahdollisuus myydä kalustoaan, sillä maa on siirtänyt painopistettään kriisinhallintaan. Nato-maa myös tekee tiivistä yhteistyötä naapurimaidensa kanssa.

- Tosiasia on, että edelleen tämän päivän maailmassa meidän maavoimamme tarvitsee tämän tyyppistä suorituskykyä, Haglund sanoo.

Suosittelemme