Hyppää sisältöön

Robottikuutti herättää muistisairaan hoivavietin

Robotit siivoavat jo nyt koteja ja toimivat apureina vanhainkodeissa. Tietokirjailijan mukaan Suomen teollisuuden tulevaisuus on kiinni robotiikan kehityksestä.

Valkoinen hoivarobotti Paro-kuutti
Tulikukka de Fresnes,
Sanna Savikko

- Hei Anna, minun nimeni on Pankkirobotti, saisinko palvella sinua pankki- tai vakuutusasioissa?

OP-Pohjolan Pankkirobotti kajauttaa heti tervetuliaistoivotuksen, kun sen kamerat ja mikrofonit rekisteröivät ihmisen läsnäolon. Botti kömpii istuma-asennosta seisomaan ja alkaa kysellä lisää.

Robotti on vielä OP-Pohjolassa testausasteella, ja löytyy ainoastaan yhtiön pankkilaboratorista, mutta se kykenee jo palvelemaan asiakkaita yksinkertaisissa tehtävissä, kuten kertoa osakekursseista ja maksaa laskuja.

OP:n tuotekehitysjohtaja Mika Kivimäki kertoo, että yhtiö ottaa robottien tuotekehittelyn tosissaan. Yksi tulevaisuuden kohderyhmä ovat ne, jotka eivät halua tai pysty hoitamaaan pankkiasioitaan netissä. Heitä robotti voi auttaa hoitamaan pankkiasiat kotona.

- Ajatellaan esimerkiksi iäkästä henkilöä, joka ei pääse liikkumaan. Silloin yksinkertaiset pankkiasiat voisi tällaisen robotin kautta hoitua ikään kuin täydentävänä sille henkilökohtaiselle palvelulle, Kivimäki perustelee.

Hyljerobotti tunnistaa tutun ihmisen

Valkoinen ja pörröinen, vauvan kokoinen Paro-hyljerobotti päästää vingahtelevia ääniä ja kääntää katseen kohti puhetta. Kosketukseen ja ääneen reagoivaa hoivarobotti Paroa käytetään jo esimerkiksi muistisairaiden hoidossa. Se herättää tunteita ja kannustaa ilmaisemaan niitä.

Robotiikkaan perehtyneen tietokirjailijan ja Suomen ensimmäisen kansallisen robottiviikon koordinaattorin Christina Anderssonin mukaan roboteille on kysyntää kotitalous- ja hoivatehtävien lisäksi teollisuudessa.

- Tällä hetkellä teollisuus siirtyy sinne, missä on parhaat robotit. Pahalta näyttää, että se on Kiina.

Suomelle robotiikan kelkasta tippuminen olisi kohtalokasta, Andersson uskoo.

- Ellei me saada tänne robotisoitunutta teollisuutta niin me ei saada tänne teollisuutta laisinkaan, meistä tulee kehittyvä maa ja Euroopan takapajula, Andersson arvioi.

Lisää aiheesta A-studio:Talkissa torstaina, TV1 klo 21:05.

Duunit uhattuina. Vieraina työministeri Lauri Ihalainen (sd.), pääluottamusmies Pirkko Valtanen PKC:stä, vastuullisen liiketoiminnan tutkija Paavo Järvensivu ja tulevaisuudentutkija Risto Linturi.

Suosittelemme sinulle