Hyppää sisältöön

Patukkatehtaan työläiset jäävät ahneuden jalkoihin

Lahden kaupunginteatteri musiikkinäytelmä kertoo tähän hetkeen osuvaa tarinaa työpaikkojen katoamisesta. Kymmenen vuotta sitten kirjoitettu teos on edelleen ajankohtainen. Elämän kolhimien hahmojen lisäksi tarinassa kukkii ohjaajansa kuuloinen huumori.

Patukkatehtaa työntekijät ja yrityskonsultti Erkki Ranto
Patukkatehtaa työntekijät ja yrityskonsultti Erkki Ranto Kuva: Markku Lähdetluoma / Yle
Heikki Kiseleff

Yrityskonsultti Erkki Ranto saapuu Patukkataloon vetämään tyky-projektia. Tavoite on parantaa patukkatehtaan työläisten työkykyä ja tuottavuutta.

Patukkahihnalla työskentelevä Ansa Vallittu on aina yrittänyt olla hyvä työntekijä sekä ystävä ja tehdä hyviä tekoja. Erkki saa patukkatehtaan väessä aikaan piristymistä ja Ansakin heittäytyy työkavereidensa kanssa uudella innolla tekemään myslikokojyvävälipalapatukoita.

Pian Ansa huomaa haaveilevansa romanttisesti Erkistä.

Mutta tarinan edetessä käy selville, että työ, jonka on uskoteltu Ansalle ja muille työntekijöille olevan merkityksellinen ja ainutlaatuinen, otetaankin ilman selityksiä pois.

- Rahan valta ja ihmisten ahneus. Siinä sitten pienempi jää jalkoihin. Siinä on yksi iso teema, Kun tyttö on hyvä -musiikkinäytelmän säveltäjä Iiro Rantala tiivistää tarinaa.

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Sirkku Peltola sanoo Ansan tarinan olevan nykyaikana tyypillinen.

- Tuotantolaitos siirtyy halvemman työvoiman maihin ja työntekijät täällä jäävän työttömäksi. Ansalle tapahtuu samaan aikaan suuri henkilökohtainen tragedia.

Patukkatehdas muuttui matkalla Lahteen reaktiosta tarinaksi

_Kun tyttö on hyvä _on uusi sovitus vuonna 2007 Tampereen työväen teatterin Patukkaooppera-musikaalista. Teos on kirjoitettu ja sävelletty vuosikymmen sitten.

Sirkku Peltola sanoo esityksen olevan valitettavan ajankohtainen.

- Patukkaoopperan jälkeen Suomesta on lähtenyt 100 000 teollista työpaikkaa. Tässä tarkastellaan yhtä ihmistä suuren muutoksen keskellä.

- Kun kymmenen vuotta kuluu, maailma muuttuu. Sirkku on käynyt dialogin ja minä laulujen tekstit läpi. Tämä on päivitetty versio Patukkaoopperasta, jonka aikaan oli Suomessa uutta, että työpaikat lähtevät muualle. Jos Patukkaooppera oli silloin reaktiomme asiaan, nyt tämä on sitä, että kerromme tarinaa, sanoittaja Heikki Salo sanoo.

Patukkaoopperan yrityskonsultti, Aimo Räsäsen näyttelemä Erkki Ranto elää myös teoksen ulkopuolella omaa elämäänsä. Rannon hahmo on vieraillut myös muissa näytelmissä ja on Sirkku Peltolan mukaan ”vetänyt konsulttikoulutusta” yrityksissä.

- Hahmo on henkilöitynyt Aimo Räsäseen. Niin hassua kuin se onkin, tuntuu melkein välttämättömältä, että sama Erkki, joka kulkee tuolla saarnaamassa, tulee tännekin saarnaamaan. Se on erikoisuus.

Suosittelemme sinulle