Hyppää sisältöön

Huostaanotoista kunnille maksettava valtionapu muuttuu - "lastensuojelukerroin" poistuu käytöstä

Niin sanotun lastensuojelukertoimen arvoitiin Suoran linjan keskustelussa vain lisäävän kuntien intoa huostaanottoihin, ja vähentävän vastaavasti valmiuksia ennaltaehkäisevään perhetyöhön. Ongelmat on jo havaittu ja lastensuojelukerroin aiotaan pikaisesti korvata kokonaan uudella kunnan ikärakenteeseen perustuvalla valtionapujärjestelmällä.

Kuva: Erkki Suonio / Yle
Matti Vikman

Suoran linjan keskustelussa väitetään, että kunnat tekevät rahaa lasten huostaanotoilla. Taustalla kummittelee lastensuojelukerroin, joka vaikuttaa valtionosuuteen. Virkamiehet torjuvat väitteet, mutta ovat halukkaita uudistuksiin.

Lastensuojelukerroin kirjattiin lakiin vuonna 2006. Se jakaa rahaa kunnille sitä runsaammin, mitä enemmän lapsia sijoitetaan kodin ulkopuolelle.

Kerroin askarrutti jo lakia säädettäessä. Eduskunta hyväksyi lain sillä ehdolla, että kertoimen toimivuutta tarkkaillaan. Vastaavia mittareita vaadittiin myös avohoitoon.

Vastustus herää

Lastensuojelukerotoimesta on haluttu päästä aloitteella, jonka allekirjoittajina on joukko kansanedustajia. Kertoimen lakkauttamista on ajettu myös kansalaisaloitteella.

Suoran linjan sivuilla epäillään kuntien olevan liian innokkaita lasten huostaanottoihin. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että kunnat tekevät kertoimella rahaa. 

-Väitteisiin ei löydy perusteita valtionosuusjärjestelmästä. Kunnat maksavat itse valtaosan huostaanottojen aiheuttamista kustannuksista, joten ne eivät saa toiminnasta taloudellista hyötyä, toteaa selvitysmies Arno Miettinen valtiovarainministeriöstä.

Kertoimet uusiksi

Arno Miettisen mukaan virkamiehet ovat tehneet kaikkensa luodakseen mittareita avohoidon palveluihin. On kuitenkin vaikeaa tilastoida ennaltaehkäisevää työtä ja sen tuloksia.

Yrityksistä huolimatta päteviä mittareita ei avohoitoon ole löydetty. Niinpä parjattu lastensuojelukerroin halutaan haudata. Jo ensi kuussa kunnille esitellään uusi, ikärakenteeseen perustuva kerroin.

Tilanne muuttuu Arno Miettisen mukaan mahdollisesti jo ensi vuonna.

-Kuntien lausuntokierrokselle on lähdössä esitys, joka perustuu paikalliseen ikärakenteeseen. Tämän avulla pyritään arvioimaan, miten paljon eri palvelut laskennallisesti vaativat valtionapua.  Lastensuojelukerroin poistuu käytöstä.

Suosittelemme sinulle