Oikean lämpötilan säätäminen kerrostaloasunnoissa on vaikea tehtävä, koska jokainen asukas kokee asuntonsa lämpötilan eri tavalla.
Yksi saattaa kokea, että hänen kodissaan on aivan liian kylmä ja toinen saattaa joutua tuulettamaan, kun tuntuu niin lämpimältä.
Oikea lämpötila ei kuitenkaan ole arpapeliä vaan tietyllä tavalla mitattu lukema.
- Sopiva sisälämpötila on 21–22 astetta. Se mitataan standardin mukaan metrin korkeudelta ja metrin päästä ulkoseinästä. Jos se mitattaisiin nurkasta tai ulkoseinän vierestä, luku olisi todennäköisesti pienempi ja silloin lämmitettäisiin turhan paljon, selvittää kokenut lahtelainen isännöitsijä Antero Vainio.
Vanhoissa kerrostaloissa, joissa lämmitysjärjestelmää ei ole uudistettu, lämpötila voi vaihdella kerroksittain. Nykyaikaiset lämmitysjärjestelmät takaavat sen, että tällaisia ongelmia ei tule.
- Nykytekniikka tosiaan mahdollistaa sen, että kaikissa asunnoissa on sama lämpötila. Tämä edellyttää tietysti sitä, että lämmitysjärjestelmän säädöt on tehty oikein.
Pakkanen tuo kyselytulvan
Ulkolämpötilan pudotessa pakkaselle taloissa alkaa käydä kova kuhina, kun asukkaat kokevat sisälämpötilan liian alhaiseksi.
- Kyselyjä tulee päivittäin. Huoltomiehet käyvät tarkistamassa tilanteen ja säätöjä muutetaan, jos on tarvetta, Vainio sanoo.
Ongelmia aiheuttaa tietysti se, että jokainen kokee sisälämpötilan eri lailla.
- Usein asukkaat ihmettelevät sitä, että patteri on kylmä, vaikka ulkona on pakkanen. Tämä johtuu yleensä siitä, että asunnon lämpötila on noussut riittävän korkeaksi ja termostaatti katkaiseen kuuman veden virtauksen patteriin, koska sen ei tarvitse lämmittää. Järjestelmä toimii juuri niin kuin pitää, mikä voi toki tuntua asukkaasta päinvastaiselta.
Uusi tekniikka tuo säästöjä
Myös lämmityksen säätämiseen on kehitetty uutta tekniikkaa, joka pitää huolta siitä, että asukkaan kukkaro ei kevene entiseen malliin. Lämpövahti yleistyy esimerkiksi Lahden seudun kerrostaloissa.
Usein asukkaat ihmettelevät sitä, että patteri on kylmä, vaikka ulkona on pakkanen.
Antero Vainio
- Normaalisti talojen lämmitystä säädellään ulkotermostaatilla, joka mittaa ulkolämpötilan ja säätelee sen mukaan patteriverkostossa virtaavan veden lämpötilaa, sanoo Vainio.
- Lämpövahti osaa hyödyntää myös esimerkiksi auringon säteistä ja ihmisistä kertyvän ilmaisen lämmön, mikä pienentää lämmitystarvetta ja tuo säästöjä.
Vainion mukaan lämpövahti myös toimii, sillä valitusten määrä on selvästi pienentynyt niissä taloissa, joihin uutta tekniikkaa on asennettu.