Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Suomen Sisu viilaa viestiään

Kansallismielinen Suomen Sisu -yhdistys yrittää uudistaa julkisuuskuvansa. Yhdistyksen mukaan sen tähänastiset periaateohjelmat ovat jättäneet tilaa väärintulkinnalle. Kansallismielisyys on yhdistetty äärioikeistolaiseen maailmankuvaan.

Elina Hiltunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puhetaidon ja retoriikan kouluttaja Antti Mustakallio arvioi, että Suomen Sisu -yhdistyksen periaateohjelmatyön päämääränä on saada lisää vaikutusvaltaa.

– Kyllä näkisin, että kaikessa on kyse profiilin korotuksesta tai pyrkimisestä siihen, että heistä tulisi vaikuttavampi ja näkyvämpi keskustelija suomalaisessa kansalaisyhteiskunnassa.

Viime keväänä Suomen Sisun puheenjohtajaksi valittu perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immonen joutui heti selvittämään yhdistyksen periaateohjelman linjauksia. Esimerkiksi maininta kansallismielisyydestä antoi arvostelijoille sytykettä.

– Retorinen ongelma on se, että Suomen Sisu edistää kansallismielisyyttä, joka herättää niin sanotussa suuressa yleisössä kysymyksiä ja varautuneisuutta. Monelle saattaa tulla kansallismielisyydestä mielikuvia ummehtuneesta nurkkapatrioottisuudesta tai pahimmillaan äärioikeistolaisesta rasismista, Antti Mustakallio sanoo.

Puheenjohtaja Immonen on taannoin sanoutunut irti rasismista. Toinen varapuheenjohtaja, Espoon perussuomalainen kaupunginvaltuutettu Teemu Lahtinen määrittelee kansallismielisyyden toisella tavalla.

– En itse näe sillä mitään painolastia. Minulle tai meille kansallismielisyys on yhteiskunnallinen globaali ajatus, jonka mukaan jokaisella kansalla ja kulttuurilla on oikeus olemassa oloon ja itsensä hallitsemiseen.

Periaateohjelmaa muokataan muttei muuteta

Suomen Sisun uusi periaateohjelma valmistunee keväällä.

– Siinä ei ole tarkoitus muuttaa mitään. Luulen, että jos [periaateohjelman] työryhmä haluaisi muuttaa jotain, niin se kohtaisi aika suurta vastustusta päätöksen teossa, Lahtinen sanoo.

Onko kyse lähinnä viestinnästä?

– Ehkä voi sanoa, että lähinnä viestinnästä.

Suosittelemme