Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Autojen myynti takkuaa yhä pahasti

Autoalan vaikeat vuodet jatkuvat. Autoalan Keskusliitto ennakoi kaupan piristyvän vain hienoisesti tänä vuonna. Käytettyjen tuontiautojen määrä putosi viime vuonna rajusti.

Autokauppa.
Kuva: Yle
Tero Valtanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Autoalan Keskusliitto ennakoi, että uusia autoja myydään tänä vuonna 112 000 kappaletta, jossa on kasvua viime vuoteen vain kymmenisen tuhatta uutta autoa. Vuonna 2013 Suomessa myytiin noin 103 000 uutta autoa. Autoalan Keskusliiton toimitusjohtajan Pekka Rissan mukaan syy alati vaisuun menekkiin on synkkä taloustilanne Euroopassa ja Suomessa.

- Uskallan sanoa, että pohjat on nyt nähty, mutta myös kasvu on vaisua. 112 000 uutta autoa on surkea luku. Pitäisi myydä noin 145 000 tai enemmän, niin autokanta alkaisi Suomessa uusiutua.

Autojen myynti seuraa bruttokansantuotteen kehitystä, joten autokaupan varovaiset kasvunmerkit Euroopassa eivät nopeasti vetoapua Suomen markkinoille anna.

- Suomen autokauppa on kotimaan kaupaa. Euroopan hienoinen piristyminen ei meitä nopeasti auta, valitettavasti.

Nettikauppa kasvaa - kivijalkakaupat pitävät pintansa

Paljon puhuttu nettiostaminen etsii jalansijaa myös uusien autojen markkinoilla. Edunvalvontajärjestössä ei uskota kivijalkaliikkeiden poistuvan asiakkaan ja tehtaan väliltä. Näkemystä perustellaan mm. kuluttajan suojallla. Etäkauppaan kuuluu kahden viikon palautusoikeus.

- Meillä on tietysti kuluttajansuojalaki, jossa on etäkauppaan kuuluva palautusoikeus. Siitä seuraisi varmasti ongelmia.

Käytettyjen autojen myynnin uskotaan jatkuvan vilkkaana myös tänä vuonna.

- Käytettyjen markkinoilla on uutta se, että ulkomaisten tuontiautojen määrä putosi viime vuonna lähes kolmekymmentä prosenttia.

Suosittelemme