Hyppää sisältöön

Risikon työryhmä: Vakuutuslääkärien nimiä ei vielä julki

Ryhmä julkistaa esityksensä huomenna tiistaina, mutta A-studio on jo saanut käsiinsä luonnoksen. Sen perusteella vakuutuslääkäreiltä halutaan jatkossa parempia perusteluja päätöksille.

Tuomas Hyytinen

Vakuutuslääkärien nimien julkisuus ei edennyt sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok.) johtamassa työryhmässä. Asia jäi auki, koska nimikiista on kesken korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

Risikon työryhmä ryhtyi uudistamaan vakuutuslääkärijärjestelmää vuosi sitten. Ministeriö halusi lisää luottamusta vakuutuslääkäreihin ja läpinäkyvämmän järjestelmän.

Työryhmä julkistaa esityksensä huomenna tiistaina, mutta A-studio on jo saanut käsiinsä luonnoksen siitä. Työryhmä haluaa muun muassa vakuutuslääkäreiltä parempia päätösten perusteluja. Myös sidonnaisuuksia ja vakuutuslääkäreiden koulutusta aiotaan avata.

Kasvottomat lääkärit

– Siinä on semmoinen salailun ilmapiiri ollut monella tavalla. Potilaiden on ollut vaikea tietää, kuka on hänen asiastaan päätöksen tehnyt, sanoo Risikon työryhmän jäsen, Oikeutta vakuutetuille -yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Kukkonen.

Myös vakuutuslääkärit myöntävät, että järjestelmässä on ollut korjaamista.

– Tässä on koettu yhtenä ongelmana tietty kasvottomuus ja se, että miten ne ratkaisut tehdään erillään siitä hoitosuhteesta, työeläkeyhtiö Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs arvioi. Myös hän on mukana Risikon työryhmässä.

Oikeutta vakuutetuille -yhdistys, aiemmin Vakuutusongelmaisten liitto, on pitänyt vakuutusyhtiöiden salailuna muun muassa sitä, että vakuutuslääkäreiden nimet eivät ole julkisesti tiedossa.

– Potilaalla tulisi olla mahdollisuus tietää, onko hänen hoitava lääkärinsä myös vakuutusyhtiön palveluksessa ja siinä lausuntoja kirjoittamassa, vai onko hän todella puolueeton, riippumaton lääkäri, yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Kukkonen sanoo. 

Nimikiista yhä kesken

Vakuutusongelmaisten liitto valitti pari vuotta sitten hallinto-oikeuteen siitä, että vakuutusyhtiöt eivät kertoneet lääkäriensä nimiä yhdistyksen pyynnöstä. Vakuutusyhtiöt hävisivät kiistan hallinto-oikeudessa. Useat yhtiöt valittivat korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka ei ole vielä ratkaissut asiaa.

Viime helmikuussa Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää arvioi A-studiossa, että vakuutuslääkäreiden nimet ovat julkista tietoa, koska he käyttävät julkista valtaa päättäessään lakisääteisten vakuutusten korvauksista.

Nimien julkisuus ei kuitenkaan edennyt Risikon työryhmässä, koska kiista on kesken korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

– Osa vakuutusyhtiöistä on vastustanut sitä, Varman ylilääkäri Jukka Kivekäs sanoo. Hänen mukaansa vakuutusyhtiöt ovat halunneet nimettömyydellä taata työrauhan lääkäreilleen, jotka työskentelevät yleensä myös omissa lääkärintoimissaan vakuutusyhtiön ulkopuolella.

Varmassa vakuutuslääkäreiden nimet on julkaistu yhtiön vuosikertomuksessa. Ylilääkäri Kivekäs korostaa, että yksittäisellä vakuutetulla on aina mahdollisuus saada tietää, kuka hänen päätöksensä on tehnyt.

Tarkemmat perustelut päätöksiin

Risikon työryhmä haluaa vakuutuslääkäreiltä selvemmät perustelut erityisesti hylkääviin päätöksiin. Ne ovat aiheuttaneet paljon päänvaivaa vakuutuspotilaille.

– Tämän hetken päätöksistä potilas ei saa käytännössä tietää, minkä takia hän hävisi sen jutun ja oliko näyttö kenties puutteellista ja mikä oli se kaikki potilaan näytön kaatava näyttö, Oikeutta vakuutetuille -yhdistyksen Hannu Kukkonen sanoo. 

Päätösten niukat perustelut ovat aiheuttaneet närää myös hoitavien lääkärien ja vakuutuslääkärien välille.

– Tällä hetkellä hoitava ja lausunut lääkäri ei saa hylkyratkaisusta juuri minkäänlaista palautetta, ei edes muutaman sanan palautetta, mikä tässä oli puutteellista, Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Risto Ihalainen kertoo.

Lisää aiheesta maanantain A-studiossa 20.1. TV1:ssä klo 21.00.

Suosittelemme sinulle