Hyppää sisältöön

Nokian Renkaat: Veromätkyt pullistuivat yli 100 miljoonan euron

Aiemmin Verohallinto vaati 27 miljoonan saatavia lisäveroina. Nyt verotarkastus on valmistunut usealta vuodelta, ja mätkyihin sisältyy kymmeniä miljoonia euroja pelkkää korkoa ja veronkorotusta.

Tiina Länkinen

Rengasvalmistaja Nokian Renkaat on saanut yli 100 miljoonan euron mätkyt verottajalta. Verohallinnon päätös koskee verotuloa Nokian Renkaiden venäläisistä tytäryhtiöistä.

Aiemmin Verohallinto vaati 27 miljoonan saatavia lisäveroina vuodelta 2007. Nyt verotarkastus on valmistunut usealta vuodelta, ja mätkyihin sisältyy kymmeniä miljoonia euroja pelkkää korkoa ja veronkorotusta.

Nokian Renkaat kirjaa koko yhteissumman 100,3 miljoonaa euroa vuoden 2013 tilinpäätökseen ja tulokseen. Verohallinnon päätös ei vaikuta yhtiön aikomukseen jakaa osinkoa osakkeenomistajille.

Yhtiö aikoo riitauttaa verottajan vaatimuksen tarvittaessa hallinto-oikeudessa.

Helsingin pörssissä uutinen painoi rengasvalmistajan kurssin noin neljän prosentin alamäkeen.

Verottajalla suursyynäys

Verohallinto on pannut entistä enemmän paukkuja niin sanottua siirtohinnoittelua koskeviin tarkastuksiinsa. Niissä syynätään, mihin maahan yritysten olisi pitänyt maksaa veroja tytäryhtiöidensä voitoista. Maanantaina verottaja kertoi löytäneensä tähän mennessä eri yhtiöistä 900 miljoonan euron edestä lisää verotettavaa tuloa.

Nokian Renkaiden tapauksessa kyse on vuosista 2007–2010. Yhtiö ei ole vielä saanut jälkiveropäätöstä vuodelta 2011. Verohallinnon mielestä merkittävä osa Venäjän tytäryhtiöiden tuloksesta tulee lisätä Nokian Renkaiden verotettavaan tuloon Suomessa.

Käytännössä tämä tarkoittaa rengasvalmistajan tulkinnassa kahdenkertaista verotusta, mikä olisi vastoin sopimuksia.

Energiayhtiö Fortum kertoi vuodenvaihteessa, että verottaja Suomessa ja Ruotsissa perii yhteensä lähes 200 miljoonan euron mätkyjä. Myös Fortumia koskevia veropäätöksiä voi olla tulossa lisää vielä läpikäymättömiltä vuosilta.

Suosittelemme sinulle