Hyppää sisältöön

Kilpikonnat palasivat uskollisesti myrskyn murjomalle kotirannalleen

Australiaan vuosi sitten iskenyt myrsky huuhtoi mukanaan arviolta 60 prosenttia kilpikonnien munista. Nyt rannalle munivat valekarettikilpikonnat syntyivät noin 30 vuotta sitten.

Merikilpikonnan poikanen
Monet turistit ja luonnonsuojelijat ovat tulleet paikalle auttamaan munia kuoriutumaan sekä näyttämään poikasille turvallisen reitin mereen.
Jussi Nurminen

Syklonin ja tulvan tuhoama australialaisranta on vastaanottanut odotetut vieraat. Noin 350 uhanalaista valekarettikilpikonnaa on vaeltanut Woongarra Coastilla sijaitsevalle Mon Repos'n suojelualueelle. Alue on Queenslandissa Ison valliriutan kohdalla, ja se on yksi maailman tärkeimmistä merikilpikonnien lisääntymisalueista.

Rannalla syntyneet kilpikonnat tekevät laajan matkan Tyynellä valtamerellä ennen kuin ne palaavat Etelä-Amerikan rannikolla käytyään. Noin 30 vuoden iän saavutettuaan naaraat laskevat ensimmäiset munansa syntymäpaikkansa rantahiekkaan. Yksi naaras laskee pesään jopa 130 munaa.

Vuosi sitten iskenyt myrsky huuhtoi mukanaan arviolta 60 prosenttia kilpikonnien munista. Munivien kilpikonnien lisäksi Mon Repos houkuttelee myös tuhansia turisteja, joista innokkaimmat varaavat jo hyvissä ajoin eturivin paikat päästäkseen todistamaan munintaa.

Suosittelemme sinulle