Hyppää sisältöön

Retropeleissä hyvä juoni korvaa surkean tekniikan

Pelimaailma kiehtoo yhä enemmän myös aikuisia. Erityisesti ns. retropelit elävät pientä buumia. Pelitutkimuksen parissa Vaasan yliopistossa työskentelevä Olli Raatikainen uskoo, että retropeleissä kiehtoo nostalgian ohella pohdittu peli-idea, takavuosina kun ei tekniikalla kikkailtu.

Kuva: Antti Haavisto/Yle

Retropeleillä tarkoitetaan vanhoja tietokone-, video ja kolikkopelejä. Tyypillisimmin retropelit sijoitetaan 1970–1990-luvuille, jolloin jylläsivät muun muassa Amigat, Atarit ja Commondore 64:n.

Vaasan yliopistossa pelitutkimusta opettava lehtori Olli Raatikainen viihtyy pelien, ja erityisesti retropelien, parissa myös vapaa-aikanaan. Hän on yksi Vaasan yliopiston retropelikerhon Pelikasetin perustajajäsenistä. Kerhon toiminnassa on mukana facebookin kautta noin 80 jäsentä, parin viikon välein järjestettäviin pelitapahtumiin osallistuu parhaimmillaan parikymmentä retropelien ystävää.

Aikamatka nuoruusvuosiin

Retropelein parissa 1970-luvun lapset pääsevät aikamatkalle nuoruusvuosiin. Osin pelitapahtumat ovat puhtaasti sosiaalisia, mutta vanhoilla peleillä on myös muunlaista vetovoimaa.

– Siihen liittyy nostalgiaa, mutta vanhat pelit kiehtovat senkin takia että ne ovat tosi hyviä. Niissä peleissä oli pakko olla hyvä peli-idea kun tekniikka oli nykymittapuun mukaan surkea, arvelee Olli Raatikainen.

Siinä missä nykypelit mahtuvat matkapuhelimeen, vaatii retropelaaminen usein selvästi järeämpää kalustoa. Olli Raatikaisen kotona Laihialla nököttää 120-kiloinen kolikkopeliautomaatti, josta löytyvät 1970-luvulla syntyneen Raatikaisen nuoruusajan klassikot.

– Ulko-ovi piti irrottaa koneen saamiseksi sisälle, naurahtaa Olli Raatikainen.

Pelikansa aikuistuu

Retropelit, samoin kuin pelimaailma muutoinkin, kiehtoo yhä enemmän myös aikuisväestöä.

Niissä peleissä oli pakko olla hyvä peli-idea kun tekniikka oli nykymittapuun mukaan surkea

Pelitutkimuksen opettaja Olli Raatikainen, Vaasan Yliopisto

– Pelaaminen ei ole enää lukiopoikien touhua. Esimerkiksi Yhdysvalloissa keskivertopelaaja on kolmekymppinen nainen, sanoo Olli Raatikainen.

Suomessa tästä kehityksestä ollaan vähän jäljessä, mutta Raatikaisen mukaan on selvää, että perässä tullaan meilläkin. Pelialan tutkimus on vielä varsin vähäistä, mutta lähitulevaisuudessa senkin määrä tulee kasvamaan, sanoo Raatikainen.

Suosittelemme sinulle