Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tutkija: Terrorismin uhkaa talviolympialaisissa ei kannata vähätellä

Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith pitää täysin mahdollisena, että Venäjällä yritetään terrori-iskuja talviolympialaisten aikaan. Ylen aamu-tv:ssä haastatellun Smithin mukaan isku voi tapahtua muuallakin kuin Sotshissa.

Turvallisuusjärjestelyt Sotshin olympialaisissa on viritetty huippuunsa. Tutkija Hanna Smith Aleksanteri-instituutista arvioi terroritekojen mahdollisuutta ja korostaa, miten kisoissa kaikkia valvotaan. Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen kertoo, että valtiolla on evakuointisuunnitelma kisoja varten. Lisäksi tiedetään, että kisoissa kuunnellaan kaikkea viestiliikennettä.
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Aleksanteri-institiuutin tutkija Hanna Smithin mukaan Sotshin talviolympialaisten turvallisuustoimet nousevat kokonaan omalle tasolleen, vaikka turvatoimet olympialaisissa yleensäkin ovat mittavia.

Perinteisten turvatoimien lisäksi uuteen mittakaavaan kisoissa on nostettu esimerkiksi tietoliikenteen tarkkailu ja kaduilla on kameroita, joilla kaikkia paikallaolijoita pystytään kuvaamaan, sanoo Smith.

Smithin mukaan terrori-iskun uhkaa ei Venäjällä kannata vähätellä.

- Osuuko se juuri Sotshiin on eri asia, mutta Venäjän kohdalta on erityisen huolestuttavaa, että kun Sotshia vartioidaan niinkuin linnoitusta, niin mitä tapahtuu sitten muualla Venäjällä. Siellä on määrätyntasoinen turvallisuusvakuumi, Smith toteaa.

Muualle Venäjällä muodostumassa oleva turvallisuustyhjiö on Smithin mukaan vaikuttanut jo siihen, että esimerkiksi Pohjois-Kaukasuksella on ollut jo tämän vuoden puolella aseellisia kohtauksia.

Valtioiden johtoa jää pois kisoista ehkä viestiliikenteen valvonnan vuoksi

Esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Saksan presidentti Joachim Gauck ovat ilmoittaneet jättävänsä Sotshin kisat väliin. Smithin mukaan kyse ei välttämättä ole boikotoinnista, vaan se voi johtua myös tietoliikenteen tarkkailusta.

Vastaavaa huolta oli jo G8-maiden tapaamisen yhteydessä Pietarissa viime kesänä. Siellä osallistujat joutuivat tarkkailuepäilyjen takia ottamaan uusia puhelimia käyttöönsä, kertoo Smith.

Myös Suomessa on valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkösen mukaan varauduttu Sotshin kisojen valvontaan.

- Sehän on tiedossa, että puhelinliikennettä Sotshissa tullaan seuraamaan. FSP:llä (Venäjän turvallisuuspalvelu) on  sitä varten oma järjestelmänsä, jota nyt on päivitetty erityisesti Shotsia varten. Tiedetään, että siellä seurataan puheluja ja internetin käyttöä ja tottakai tähän pitää varautua.

Härkösen mukaan tietoliikenteen tarkkailun tiedetään etukäteen koskevan myös urheilijoita, tuomareita ja median edustajia. Härkönen kertoo, että myös Sotshiin menevää Suomen valtionjohtoa ohjeistetaan tarkkailun suhteen.

- Ohjeistetaan minkälaisia asioita näissä välineissä voi välittää. Ja tässä tietenkin pitää luottaa siihen, että jokainen tietää ja ottaa huomioon tämän asian ja käyttää omaa arkijärkeään, Härkönen sanoo.

Suomessa kisoihin on varauduttu muutenkin valmiussuunnitelmilla. Shotsiin perustetaan väliaikainen konsulipiste ja Moskovan suurlähetystön verkkosivuille on perustettu kisoja varten erityinen osio.

Ulkoministeriö käyttää tarvittaessa myös sosiaalista mediaa ja pitää tekstiviesteillä yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin suomalaisiin.

Viranomaiset ovat varautuneet muun muassa lääkinnälliseen evakuointiin siltä varalta, että jotain suurempaa tapahtuu. Härkösen mukaan myös muihin vastaaviin tapahtumiin pyritään varautumaan aina siltä varalta, että jotain sattuu.

Suosittelemme sinulle