Hyppää sisältöön

Uusi verovuosi alkoi, ihanaa – aloita verovähentäminen jo nyt

Tavallinen palkansaaja voi vähentää veroistaan kuluja, jotka liittyvät tulon hankkimiseen. Jos tällaisia kuluja kertyy, kannattaa kuitteja ja tositteita kerätä heti kalenterivuoden alusta.

Yksityiskohta veroilmoituksesta.
Kuva: Yle
Anna-Maria Talvio

Tavallisen palkansaajan verojen perusvähennyksistä veroasiantuntijan mieleen nousevat ensimmäisenä asunnon ja työpaikan väliset matkakulut.

– Se on perusasia, johon jokainen työssäkäyvä törmää, verohallinnon johtava veroasiantuntija Aki Mattsson sanoo.

Palkansaajilta vähennetään verotuksessa automaattisesti esimerkiksi normaalit työeläkemaksut tai ammattiliittojen jäsenmaksut.

Lisäksi muita automaattisesti hoituvia vähennyksiä ovat esimerkiksi asunto- ja opintovelan korot ja tulonhankkimisvelan korot. Vähennettävä tulonhankkimisvelan korko voi olla vaikkapa ostetun sijoitusasunnon luoton korko, jonka voi vähentää vuokratulosta, joka on pääomatuloa.

Verotuksesta voi joskus myös vähentää esimerkiksi tietokoneesta tai työhuoneesta aiheutuneet kulut. Työhuonevähennyksen voi saada, jos tekee vaikka osittainkin kotona töitä.

Jos työnantaja ei maksa välineiden – esimerkiksi internetliittymän tai kännykän – ostoa ja kuluja, niin niiden työn ja yksityiskäytön suhde tulee arvioida, käyttö perustella ja tehdä tulonhankkimiseen liittyvä vähennyspyyntö sen mukaan.

Joskus törmää siihen, että esimerkiksi taiteilijat, tieteilijät, opettajat ja freelancerit kokevat, että kaikki heidän elämäänsä kuuluvat asiat liittyvät tulonhankkimiseen

Aki Mattsson

– Tämä tietysti edellyttää, että on välineiden käytöllä aito sidos työtehtäviin ja myös tulon muodostumiseen, Mattsson muistuttaa.

Kaikilta palkansaajilta vähennetään verotuksesta automaattisesti tulonhankkimisvähennyksenä 620 euroa vuodessa – ilman mitään tositteita.

– Jos kulut paukahtavat tuon 620 euron rajan yli, niin silloin voi tehdä erikseen tulonhankkimisvähennyksen, Mattsson neuvoo.

Mikäli uskoo, että kuluja on yli kyseisen summan, kannattaa kuitteja ja tositteita kerätä heti kalenterivuoden alusta.

Joillain ammattiryhmillä on mahdollisuus vähentää erikoisiakin asioita, kuten kirjoja, lehtitilauksia tai ulkomaanmatkoja.

Samat säännöt koskevat kuitenkin kaikkia: vähennysten tulee liittyä tulonhankkimiseen. Jos näin ei ole, niin menoista tulee yksityistalouteen liittyviä, jolloin ne eivät ole vähennyskelpoisia.

Esimerkiksi linja-autonkuljettaja ei voi vähentää Aku Ankan tilausta verotuksessaan.

Veteen piirrettyjä viivoja

Rajan vetäminen ei aina ole selvää. Mattssonin mukaan verottaja törmää eniten siihen, että yksityistalouden menot ja tulonhankkimistoiminta eivät kulje käsi kädessä. Tämä yhdistää palkansaajia ja yrittäjiä.

– Joskus törmää siihen, että esimerkiksi taiteilijat, tieteilijät, opettajat ja freelancerit kokevat, että kaikki heidän elämäänsä kuuluvat asiat liittyvät tulonhankkimiseen, Mattsson pohtii.

Mattsson antaa muutaman esimerkin: maantiedon opettaja saattaa aina ulkomailla käytyään vaatia matkalipun hinnan verovähennyksiin. Tai tiedemies käy eläkepäivillään kongresseissa ulkomailla omalla kustannuksellaan, mutta tieteentekemisestä ei enää tule tuloja.

– Tieteilijöillä ja taiteilijoilla ei ammattiura pääty samalla tavalla kuin tavallisella palkansaajalla, vaan mielenkiinto tieteen ja taiteen tekemiseen säilyy hautaan asti. Usein he yrittävät vähentää eläketulostaan sellaisia kuluja, jotka oikeasti liittyvät heidän vanhaan tulonmuodostukseensa. Mutta koska siitä ei enää ole tuloja, niin silloin tällainen ristiriita omien käsitysten ja vähennyskelpoisuuden välillä voi olla mahdollista, Mattsson selittää.

Tositteet talteen

Yksi iso vähennystekijä verotuksessa on kotitalousvähennyksen hyväksikäyttö. Tämä vähennys voi liittyä hoivapalveluista tehtyihin maksuihin tai kotona tai mökillä tehtyihin korjausasioihin.

Legenda kertoo maanviljelijästä, joka vähensi verotuksestaan arvoltaan nelinumeroiset kiikarit. Verottajalle maanviljelijä oli nimennyt ne "optiseksi viljantarkkailulaitteeksi"

Verohallinto ohjeistaa erityisesti säilyttämään kotitalousvähennyksiin tai omaisuuden luovutukseen lilittyvät tositteet.

– Esimerkkinä luovutustilanteesta voi olla se, että ihminen on saanut perintönä tai lahjana vaikkapa pienen kesämökin, jota on vuosien mittaan rakenneltu. Tällaista kohdetta ei koske oman asunnon luovutuksen verovapaus.

Joskus näiden arvonnousut ovat olleet huomattavia, joten mökkiin tehdyistä satsauksista, kuten materiaaleista kannattaa säilyttää tositteet vaikka omassa kansiossaan odottamassa mahdollista myyntihetkeä.

Kaikesta, mitä esitäytetyn veroilmoituksen jälkeen aikoo vähentää, tulee säilyttää kuitti kuuden vuoden ajan verovuoden päättymisen jälkeen.

Tämä tarkoittaa sitä, että vuonna 2014 itse maksetuista ammattikirjoista, työvälineistä, konferenssi- tai vaikkapa postituskuluista saadut kuitit saa tuhota vasta vuonna 2021.

Siihen saakka henkilön on kyettävä todistamaan miten ja mistä kulut ovat muodostuneet. Kuitit toimitetaan verottajalle ainoastaan, mikäli niitä erikseen pyydetään.

Yrittänyttä ei laiteta

Joskus verottaja voi katsoa jälkikäteen, että toiminta onkin ollut harrastustoimintaa. Silloin se kuuluu yksityiselämän kuvioihin kuuluvaksi, joten myös menot ovat vähennyskelvottomia.

Joillain on taipumus liioitella tai kokeilla kepillä jäätä, mutta kyllä suomalaiset pääsääntöisesti hoitavat asiansa erittäin hyvin

Aki Mattsson

– Klassinen esimerkki tästä on raviurheilu tai ratsutallin pitäminen. Siellä on voitto-odotuksia, mutta harvemmin sitä pysyvää tulopuolta. Näissä tilanteissa yritetään saada harrastustoiminnan kulut vähennettyä muun yritystoiminnan tulosta, Mattsson kertoo.

Joskus henkilö pitää itseään yrittäjänä, jonka toimintaan liittyviä kuluja kertyy, mutta tulopuoli jää toteutumatta tai on hyvin pientä – ehkä jopa epärealistista.

– Tällöin verottaja voi katsoa, että toiminta on harrastusta, ei tulonhankintaa.

Legenda kertoo maanviljelijästä, joka vähensi verotuksestaan arvoltaan nelinumeroiset kiikarit. Verottajalle maanviljelijä oli nimennyt ne "optiseksi viljantarkkailulaitteeksi".

– No, maatalouden tuloverotuslomakkeella ei ole erittelyjä tai pitkiä luetteloja tarkasta menosisällöstä. Tällaiset seikat saattavat tulla esiin verotarkastuksen tai muistiinpanojen tarkistuksen yhteydessä. Silloin tosite kertoo sen, mitä hankinta oikeasti pitää sisällään, Mattsson toteaa.

Verotarkastuksen tai selvityspyynnön kohteeksi voi joutua kuka tahansa, joten kannattaa miettiä, mitä verottajalle ilmoittaa.

Joskus ajan hammas saattaa nakertaa kuitin tärviölle, mutta se ei ole välttämättä ole katastrofi. Sillä tosin saattaa olla merkitystä, onko tosite ollut 10 000 euron vai 10 euron arvoinen.

– Näin justiin, Mattsson naurahtaa.

– Joillain on taipumus liioitella tai kokeilla kepillä jäätä, mutta kyllä suomalaiset pääsääntöisesti hoitavat asiansa erittäin hyvin.

Suosittelemme sinulle