Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Hallitus varautuu jopa kolmen miljardin euron lisäsäästöihin

Hallituksessa valmistellaan taas uusia valtion talouden säästöpäätöksiä. Valtiovarainministeriö on arvioinut, että valtion velan kasvun taittaminen vaatisi noin kolmen miljardin euron lisäsäästöjä.

Jutta Urpilainen Ylen haastattelussa.
Kuva: Yle
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallitus varautuu tekemään maaliskuun kehysriihessä valtion budjettiin mahdollisesti jopa kolmen miljardin euron lisäsäästöt. Hallitusohjelman mukaisesti puolet säästöistä kerätään menojen leikkauksilla ja puolet verojen korotuksilla.

– Ihan lopullista lukuahan me emme vielä tiedä, koska valtiovarainministeriöltä tulee vielä ennen kehysriihtä uusi ennuste ja tuo luku voi olla siinä myöskin muuttunut, sanoo valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.)

Urpilaisen mukaan säästösumma voi kuitenkin vielä muuttua.

– Se voi olla pienempi, mutta se voi ola tietenkin myös isompikin. Sen takia se luku on tietenkin pohjana, kun hallitus kehysriihessä talouspoliittisia päätöksiä tekee.

– Mutta tällä hetkellä valtiovarainministeriössä on kehysriihen valmistelu käynnissä. Mitä meidän täytyy nyt hyvin huolella arvioida on, että minkälaiset vaikutukset kasvuun ja työllisyyteen tässä suhdannetilanteessa lisäsopeutustoimilla olisi. Samaan aikaan kun meidän täytyy hillitä velkaantumista niin meidän täytyy kuitenkin myöskin huomioida, että me pystymme omilla toimilla mieluummin tukemaan talouskasvua ja uusien työpaikkojen syntymistä kuin kielteisesti niitä heikentämään ja tätä arviota me nyt parhaillaan teemme, Urpilainen jatkaa.

Hallitus kaipaa nyt hyviä neuvoja. Valtiovarainministeri Urpilainen pitää ensi viikolla omaa seminaariaan ekonomistien kanssa ja myös talousneuvosto on pyytänyt asiantuntijoilta apua.

SDP:n puoluehallitus sai tänään karut talousluvut eteensä. Urpilaisen mielestä on tärkeää, että talouspolitiikan keinoja pohditaan myös hallituspuolueiden sisällä.

– Emme käyneet tänään keskustelua mistään yksittäisistä sopeutustoimista vaan kävimme enemmänkin keskustelua tästä yleisestä taloustilanteesta sekä valtiontalouden että kansantalouden osalta. Minusta on tärkeää, että nyt eri tahoilla käydään keskustelua Suomen talouden ja työllisyyden tilanteesta, ja sitä kautta sitten myös toivottavasti löydetään keinoja, joilla toisaalta pystytään valtion velkaantumista hillitsemään mutta samaan aikaan tukemaan kasvua ja työllisyyttä.

Suosittelemme