Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Botanian talvessa pääsee rehevien maustekasvien jäljille

Kasvitieteellinen puutarha Botania huokuu tropiikin kosteutta ja lämpöä talvipakkasten keskellä. Joensuun Linnunlahdella muun muassa moni maustekasvi on sydäntalvesta huolimatta kiinnostavassa kehitysvaiheessa. Esimerkiksi kaakaon hedelmät hehkuvat kauniin keltaisina.

Mies esittelee vaniljakasvia.
Kasvitieteellisessä puutarhassa Botaniassa Joensuussa voi ihastella sydäntalvella ylipuutarhuri Yrjö Vähäkallion tapaan muun muassa vaniljaa. Kuva: Tarja Oinonen / Yle
Tarja Laitinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Botaniassa talvi unohtuu helposti. Vihreys, vehreys, lämpö ja kosteus vievät kävijän hetkeksi liki sademetsän maailmaan. Puutarha tarjoaa papukaija Juuson lisäksi eksoottisia mauste- ja yrttikasveja. Tuttua persiljaa tai tilliä Botaniasta ei kannata juuri nyt etsiä, ne ilmestyvät vasta kesällä ulkopuutarhaan.

Kanelipuu
Kuva: Tarja Oinonen / Yle

Kaneli

Botanian kanelipuu on kuutisen metriä pitkä. Viljeltynä kaneli pidetään kotoisen kotipajun tapaan matalana, pensasmaisena. Tämä takaa sen, että versot tulevat vahvoiksi. Mausteena käytettävät kanelitangot tehdään puun kuoresta.

mustapippurin lehti, miehen käsi
Kuva: Tarja Oinonen / Yle

Mustapippuri

Saman kasvin marjoista saadaan mausteeksi niin musta-, viher- kuin valkopippuriakin. Viherpippuri on raaka pippuriköynnöksen marja, valkopippuri on puolestaan vedessä liotettu ja kuorittu mustapippuri. Makuero valko- ja mustapippurin välillä syntyykin siitä, että liotus ja kuoriminen muuttavat marjan aromeja. 

Kaakaokasvi.
Kuva: Tarja Oinonen / Yle

Kaakao

Botanian kaakaon hedelmät loistavat vihreyden keskellä. Jos puutarha tuottaisi mausteita, hedelmä olisi kypsä poimittavaksi. Kaakao ei ole kovin vaatelias kasvi, tosin lämpöä ja kosteutta sekin kaipaa. Kaakao on isokokoinen puu, joten sen kasvattamista tuskin kannattaa ikkunalaudalla kokeilla.

Vanilja

Botaniassa oli kesällä onnellinen perhetapaus, kun puutarhan vanilja onnistuttiin hedelmöittämään. Nyt vanilja kypsyttelee kotahedelmiä, joista saadaan mausteena käytettävät vaniljatangot. Espanjalaiset aloittivat väliamerikkalaisen vaniljan viljelyn Euroopassa, ja aluksi mausteet jäivät tulematta, sillä kasvi tarvitsee hedelmöittyäkseen aivan tietynlaisen kimalaisen. Tarinan mukaan "puutarhaorja" keksi suorittaa hedelmöityksen puutikulla. Eli Botaniankin vanilja on keinohedelmöitetty!

sitruunaheinä
Kuva: Tarja Oinonen / Yle

Sitruunaheinä

Sitruunaheinän kasvuston lähtö ruukusta kohden kattoa ei vielä lupaile ihmeitä. Kasvi kuitenkin kohoaa kohti korkeuksia, aina Botanian kattoon saakka. Sen tupsun voi yrittää etsiä alimmasta kuvasta. Sitruunaheinä on oleellinen osa thaimaalaisia ja malesialaisia ruokia. Sitä voi mainiosti kasvattaa kesäisin myös kotipuutarhassa lämpimässä ja ravinteikkaassa maassa.

sitruunaheinän yläkasvustoa
Kuva: Tarja Oinonen / Yle

Suosittelemme sinulle