Hyppää sisältöön

Huovinen: Alkoholin vuosikulutuksen laskettava yhdeksään litraan per henkilö

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen kaipaa konkreettisia tavoitteita suomalaisten alkoholinkulutuksen hillitsemiseen. Huovisen mielestä alkoholin kokonaiskulutuksen pitäisi laskea noin puolella litralla asukasta kohti vuoteen 2020 mennessä.

Susanna Huovinen
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen on valmis nostamaan alkoholin hintaa ja rajoittamaan saatavuutta. Kuva: Yle
Jaakko Loikkanen

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset kuluttivat vuonna 2012 alkoholia 9,6 litraa per henkilö sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna. Peruspalveluministeri Susanna Huovisen (sd.) mielestä lukua pitää saada laskettua vuosikymmenen loppuun mennessä.

– Pitäisi tähdätä yhdeksään litraan, ehkä vähän allekin sen, hän sanoo.

Huovinen kaipaa selkeitä tavoitteita alkoholilainsäädännön uudistamiseen.

– Lakihankkeemme ovat usein vähän kuin pilven päälle rakennettuja, että kaikkea hyvää ja kaunista. Tässä uudessa lainsäädännössä voitaisiin hieman tarkemmin määritellä, mitä uudistuksella tavoitellaan. Silloin tilannetta olisi myös helpompi seurata.

Viro-viinaa kotioloissa

Alkoholin kokonaiskulutus on ollut Suomessa laskussa vuodesta 2007 alkaen, mutta viinan aiheuttamat välittömät kustannukset ovat edelleen noin miljardi euroa vuodessa.

Huovisen mukaan kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, kun pohditaan keinoja kulutuksen vähentämiseksi.

Kriitikoiden mukaan veronkorotukset ja saatavuuden rajoittaminen johtaisivat muun muassa Viron viinarallin kiihtymiseen ja kotikulutuksen lisääntymiseen. Tällä hetkellä vain kymmenen prosenttia alkoholista nautitaan ravintoloissa.

– Täytyy tarkkaan punnita, kuinka paljon esimerkiksi veronkorotusten osuus voi olla, jotteivät ne merkittävästi lisää matkustajatuontia. Tietenkään en ole valmis sellaisiin alkoholilain uudistuksiin tai muutoksiin, jotka oikeasti lisäävät alkoholin kokonaiskulutusta, Huovinen sanoo.

Aiheesta lisää Pressiklubissa perjantaina klo 20.00 TV1:ssä ja A-studiossa perjantaina klo 21.00.

Suosittelemme sinulle