Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Professori Osmo Kontula: Lapset mummolaan ja aikaa seksille

30–40-vuotiaiden seksielämää uhkaa näivettyminen, jos seksille ei jostakin saada lisää aikaa.  Ratkaisu löytyisi usein mummolasta, sanoo Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula.   

Nainen kantaa sydämen muotoisia ilmapalloja kadulla.
Kuva: Maciej Kulczynski / EPA
Marcus Ziemann
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdyntöjen määrä on työikäisillä suomalaisilla vähentynyt 2000-luvulla viidenneksen. Itsetyydytyksen suosio sen sijaan jatkaa kasvuaan. Helppoa ja vaivatonta, kun ei tarvitse neuvotella ja järjestellä, tietää Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontula.

Kontula kaipaa isovanhempia apuun, jotta kiireiset saisivat välillä harrastaa seksiä rauhassa.         

- Toivoisin, ettei häpeiltäisi sitä asiaa, että tällaisia toiveita on. 30–40-vuotiailla elämän ruuhkavuodet aiheuttavat lisääntyvässä määrin psyykkisiä paineita, kun yhteistä aikaa on vähemmän ja yhdynnät ovat vähentyneet, Kontula sanoo.

Kontulan mukaan aiheesta pitäisi nyt käynnistää laaja keskustelu.  

- Yhteiskunnan arvomaailma on nykyään sellainen, että jokainen hoitaa omat asiansa ja arkaillaan puuttua toisten elämään.

”Seksilomittajien” oma seksielämä voi entistä paremmin

Nyt eläke- ja mummoiässä olevat suuret ikäluokat sen sijaan kukoistavat. Heillä ja muilla ikääntyvillä seksiä on aiempaa enemmän.

Muutos näkyy myös leskeksi jääneillä. Varsinkin naiset ilmoittavat yhä useammin haluavansa uuden suhteen. Myös keski-iässä eroavat, solmivat uuden suhteen nopeammin kuin ennen.

Kontulan mukaan yhä useampi tulee tulevaisuudessa elämään useissa eri parisuhteissa. Avioliitto on tutkimusten mukaan kuitenkin edelleen parisuhdemalli, josta suomalaiset unelmoivat.    

- Silloin kun asutaan yhdessä, ollaan entistä uskollisempia. Suhteen laadulla on entistä korostuneempi merkitys. Suomessa uskollisuuden odotus on kaikkein korkein länsimaissa.

Naisilla on miehiä kovemmat parisuhteen laatuvaatimukset. Naiset ovat myös tyytymättömämpiä silloin, kun yhteistä aikaa on liian vähän.

- Yksi trendi varsinkin naisilla on, että seksikumppaneita on enemmän kuin aikaisemmin. Ennen parisuhdetta testaillaan ja nautitaan, sanoo neljä vuosikymmentä suomalaisia parisuhteita tutkinut Osmo Kontula.

Suosittelemme