Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Pirteä brasilialainen innosti kainuulaiset tankotanssimaan

Brasiliasta Sotkamoon kotiutunut Helen Ronkainen opettaa kainuulaisille tankotanssia. Maailmalla hyvinkin suosittua kuntoilulajia kohtaan on vielä paljon ennakkoluuloja. Laji on fyysisesti vaativa, mutta samalla esteettisesti kaunista. Ronkainen huomauttaa kuitenkin, että tankotanssia ei pidä sekoittaa striptease -klubien esityksiin.

Tankotanssija Helen Ronkainen.
Tankotanssija Helen Ronkainen on asentanut tangon myös kotiinsa. Kuva: Kata Laurikainen / Yle
Kata Laurikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Etelä-amerikkalainen Helen Ronkainen tuli Suomeen seitsemän vuotta sitten. Kainuuseen Sotkamoon kotiutuneelta brasilialaiselta kysytään usein, miksi tankotanssijat ovat aina niin vähissä vaatteissa, jos samalla yritetään vakuutella, että kyse ei ole eroottisesta tanssista vaan kuntoilusta.

Helen Ronkaisen vastaus on selkeä: se on puhtaasti turvallisuuskysymys. Pysyäkseen metallisella tangolla, ihon ja tangon välissä ei voi olla liukkaita vaatteita. Tanssin ja akrobaattisten temppujen suhde on 50-50.

– Totta kai kyse on myös tanssista, enkä suoraan sanoen ymmärrä, miksi se ei saisi olla eroottista. Olen hämmästynyt erityisesti joidenkin naisten reaktioista tankotanssin eroottisuutta kohtaan. Suomalaisen naisen pitäisi olla vapaa tekemään mitä haluaa, rohkaisee Ronkainen.

Helen Ronkainen opettaa tankotanssia kajaanilaisessa tanssikoulu Casambassa. Eteläisessä Suomessa jo vuosia suosittu kuntoilumuoto alkaa viimein löytää harrastajansa myös pohjoisemmassa. Ronkainen aloitti itse tankotanssiharrastuksen jo Brasiliassa.

– Tankotanssi on todella suosittua ympäri maailmaa. Uskon, että kiinnostus lajia kohtaan on nyt kasvanut Suomessa myös siksi, että maailmanmestari on suomalainen Oona Kivelä.

Kaikille sopiva tankotanssi vaatii paljon harjoittelua

Tankotanssi yhdistää tehokkaasti ja hauskasti tanssin ja akrobatian kuntoiluun. Rankempi akrobaattinen taiteilu tangolla kulkee nimellä Pole Fitness. Tankotanssi sopii kaikille, naisille ja miehille lapsista eläkeläisiin. Edes ylipaino ei ole este lajin harrastamiselle.

Suomalaisen naisen pitäisi olla vapaa tekemään mitä haluaa.

Helen Ronkainen

– Minulla on Kajaanissa oppilaana yksi tosi rohkea poika, ja olen hänestä todella iloinen! Hän oli jopa ensimmäinen, joka aikoinaan ilmoittautui kurssilleni, Ronkainen innostuu.

Tankotanssi vaatii paljon harjoittelua ja toistoa. Ahkeran treenamisen palkinto ovat lihasvoimien kasvu ja notkeuden lisääntyminen. Sitä kautta liikkuminen tangolla alkaa näyttää vaivattomammalta.

– Haluan muistuttaa niitä, jotka vertaavat meitä strippareihin, että kovinkaan moni strippari ei kykene sellaisiin akrobaattisiin temppuihin kuin me, Ronkainen naurahtaa.

Tankotanssi haastaa harjoittelijansa joka päivä.

– Juuri siksi rakastan tankotanssia! Opittuasi jonkun tempun, on edessä aina seuraava, vähän vaikeampi opeteltava, kertoo Ronkainen.

Tankotanssija Helen Ronkainen.
Tankotanssi on kovaa treeniä käsille. Kuva: Kata Laurikainen / Yle

Tankotanssi-innostus kasvaa

Tankotanssikursseille riittää tulijoita ja kurssitarjontaa lisätään koko ajan myös tanssikoulu Casambassa.

– Osa oppilaistani kehittyy lajissa niin nopeasti, että uskon saavani heitä pian myös opettamaan rinnalleni, Ronkainen iloitsee.

Helen Ronkaisen tullessa Suomeen, maasta ei voinut vielä hankkia sen enempää tankoja kuin muitakaan tankotanssitarvikkeita. Ensimmäisen "kotitankonsa" Helen löysi lopulta netti-ilmoituksen perusteella Seinäjoelta.

– Aikaisemmin kaikki tarvikkeet piti tuoda jostain maailman ääristä, usein Yhdysvalloista. Nykyään tuon itsekin Suomeen tankoja ja vaatteita, joten ainakin omille oppilailleni löytyy tarvikkeet lähempää, sanoo Ronkainen.

Tankotanssi on kuntoilumuotona hauska ja tehokas, mutta syy suureen innostukseen lajia kohtaan saattaa Kainuussa löytyä myös opettajasta. Sen verran valloittava persoona, positiivinen ja räiskyvä Helen Ronkainen on.

Suosittelemme sinulle