Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Sporttituntikisa liikuttaa yläkoululaisia Savonlinnassa

Savonlinnalaista kouluväkeä innostetaan liikuntaan Sporttituntikisalla. Pisteitä saa vähintään puolen tunnin liikuntasuorituksista. Palkintoina on muun muassa leirikoulu. Kannustimina on erilaisia etuuksia.

Rehtori Tuomo Nurmela, Talvisalon koulu.
Katsotaan, onko meistä aikuisista teille ollenkaan vastusta, haastaa rehtori Tuomo Nurmela Talvisalon koulun oppilaita. Kuva: Paavo Koponen / yle
Paavo Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sporttituntikisa on osoittautunut hyväksi keinoksi motivoida koululaisia - ja opettajia - liikkumaan. Kuudetta kertaa käynnistetyssä kisassa tänä vuonna ovat mukana kaikki Savonlinnan yläkoulut, eli yli tuhat oppilasta. Varsinaisen urheilun lisäksi suoritus voi olla esimerkiksi koulumatkan tekeminen kävellen tai pyöräillen tai vaikka lumityöt. Suorituksen tulee kestää puoli tuntia.

Luokkien, opettajien ja oppilaiden sekä eri koulujen kesken on heitetty myös haasteita. Pisteitä kerätään seuraavan puolentoista kuukauden ajan. Pääpalkinto, Tanhuvaaran leirikoulu, arvotaan kaikkien osallistuneiden luokkien kesken. Kilpailun aktiivisin luokka voittaa liikunnallisen toimintapäivän keväällä. Kannustimina on erilaisia etuuksia.

Kisan on kehittänyt opettaja Satu Ovaska. Ensi kerran Sporttituntikisa käytiin vuonna 2009. Kilpailussa kerätään kisapassiin pisteitä liikuntasuorituksilla. Jokainen liikuttu 30 minuuttinen kasvattaa oppilaan pistemäärää 0,5 pisteellä. Tunnin liikuntasuoritus kasvattaa pistemäärää yhdellä pisteellä. Jo aktiivisella kisaan osallistumisella saa etuisuuksia, kuten alennuksia ruokapaikoissa. Terveyskin kohenee.

- Kymmenentuhatta askelta pitäisi jokaisen päivässä ottaa. Mutta kuinka moni sen saavuttaa? Esimerkiksi TV:n, tietokoneen tai pelikonsolin ääreen jämähtää helposti. Mutta ihan pienilläkin muutoksilla voidaan jo vaikuttaa terveyteen  myönteisesti, Satu Ovaska muistuttaa.

Palkinnoilla lisää intoa liikuntaan

Nyt jo konkareita Sporttituntikisassa ovat  Talvisalon koulun 9 B-luokkalaiset Miska Jäppinen ja Petro Ahokas. He ovat jo havainneetkin, että liikunta on tarpeen.

- Onhan se hyvä liikkua. Jalkapalloa harrastan ja itse tykkään liikkua. Kun voisi olla liikkumassa tai kavereiden kansa pihalla, niin joskus jääkin tietokoneen ääreen pelaamaa, Miska Jäppinen miettii. 

- Pitäisi liikuntaa saada. Kun mopokorttikin tuli niin kunto laski aika paljon. Muutenkaan en ole nyt paljon liikkunut, niin että pitäisi ryhtyä harrastamaan enemmän, toteaa myös Petro Ahokas.

Vaikka pojat liikunnan tarpeen myöntävät, ovat Sporttituntikisan palkinnot ja etuisuudet myös hyvä kannustin.

- Varsinkin nuo palkinnot kuulostavat ihan hyviltä. Niitä haluaa voittaa. sanovat pojat yhteen ääneen.

Suosittelemme sinulle