Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Läheltä piti -tilanteista kertominen ohjaa poliisin oikeaan paikkaan

Poliisi antaa kiitosta Yle Uutisten nettiartikkelille, joka kerää ihmisiltä kokemuksia läheltä piti -tilanteista liikenteessä. Liikennepoliisi Jari Kivioja Pohjanmaan poliisilaitoksesta Kokkolasta sanoo, että ajantasainen tieto liikenteen ongelmapaikoista on ensiarvoisen tärkeää, sillä tilastot laahaavat perässä. Oman havaintosivunsa markkinoinnissa poliisi ei Kiviojan mukaan ole onnistunut yhtä hyvin.

Tullikamarinkadun ja Vaasantien risteys
Kuva: Raila Paavola / Yle
Sari Vähäsarja,
Raila Paavola
Avaa Yle-sovelluksessa

Kokkolassa varsinaiset onnettomuudet keskittyvät muualle kuinMerkitse risteys karttaan: missä olit jäädä auton alle?-nettiartikkelin ilmoitukset. Havaintoja läpikäynyt Jari Kivioja pitääkin läheltä piti-tilanteiden esiin saamista arvokkaana tietona.

Kivioja näkee valtaosan viesteistä suuntautuvan nimenomaan poliisille: jalankulkijat ja pyöräilijät raportoivat stop-merkkien laiminlyöntiä, suojatielle pysähtymistä, punaisia päin ajamista. Ja useimmiten keskittyneenä tiettyihin paikkoihin.

Asiakaspalaute on poliisille valtavan tärkeää: että oltaisiin mahdollisimman oikeissa paikoissa, missä ongelmatkin ovat.

Jari Kivioja, Pohjanmaan poliisilaitos

– Tämähän on tervetullutta tietoa poliisille. Liikenneympäristö muuttuu koko ajan, reitit muuttuvat koko ajan ja niin sanotut hankalat paikat siirtyvät. Asiakaspalaute on poliisille valtavan tärkeää: että oltaisiin mahdollisimman oikeissa paikoissa, missä ongelmatkin ovat.

Suunnittelu vaatii tuoretta tietoa

Tilastot ovat aina takakenossa, kun taas suunnittelun pitäisi olla etupainotteista. Siksi ihmisiltä saatu ajantasainen palaute auttaa eteenpäin, sanoo Kivioja:

– Kaupunkirakenne ja asuinalueet muuttuvat: se missä on milloinkin nuoria, päiväkoteja ja niin edelleen. Liikennesuunnittelun ja valvonnan pitäisi elää sen mukana.

Tosiasiassa kaupunkiliikenteessä ei minuuttia tai kahta ajamalla saa kiinni.

Jari Kivioja, Pohjanmaan poliisilaitos

Kivioja muistuttaa, että poliisi on toivonut omilla nettisivuilla jo pitkään vastaavia havaintoja, mutta tuon sivuston markkinointi ei ole onnistunut yhtä hyvin kuin Ylen artikkelin.

Esiin tulleiden läheltä piti -tilanteiden taustalla on liikennepoliisi Jari Kiviojan mukaan useimmiten vanha, tuttu selittäjä:

– Selvähän se on, että asenne ratkaisee. Varsin hyvin tiedämme, miten pitäisi toimia, mutta se teoreettinen kiire .. Tosiasiassa kaupunkiliikenteessä ei minuuttia tai kahta ajamalla saa kiinni. Mutta se ajatusmaailma: kun minulla on kiire, hätäilen.

Suosittelemme sinulle