Hyppää sisältöön

Suomalaisista naissotilaista musikaalia tekevät näyttelijät saivat luutnantilta kyytiä

Hämeenlinnan teatteri heitti tiistaina aamupäivällä näyttelijänsä ulos pakkaseen. Kyse ei kuitenkaan ole potkuista, vaan Kersantti Karoliina –musikaalista. Oikean luutnantin pitämät kolmen vartin sulkeiset saivat innostuneen vastaanoton. Asiat pitää oppia ensin oikein, jotta ne voi tehdä näytelmässä väärin, tuumi pääosan esittäjä.

Luutnantti Kristian Perttunen näyttää mihin rivi tehdään
Luutnantti Kristian Perttunen näyttää mihin rivi tehdään. Kuva: Hannu Harhama / Yle
Mikael Juntunen

Luutnantti Kristian Perttunen Parolan Panssariprikaatista pani tiistaina Verkatehtaan pihalla Hämeenlinnassa sulkeisharjoituksen käyntiin ”asento, lepo” –komennoilla.

– Tämä on ehdottomasti hyvä asia, että tulee ihminen joka oikeasti tietää. Ihan jo tämä asento ja lepo, mikä se jalkojen välinen etäisyys oikeasti on. Ei näin tarkkaan tiedetty aikaisemmin, sanoo Kersantti Karoliinaa esittävä Sinikka Salminen.

– Ja ihan mahtavaa kun saa olla ulkona ja joku käskyttää, eikä tarvitse käyttää omia aivoja.

Pääosan esittäjä ainakin on ottanut Anna-Leena Härkösen Kersantti Karoliina -tarinan ja Suomen armeijan käskysuhteet todesta. Naiset marssivat Popedan kappaleen tahdissa Suomen armeijan harmaisiin rinta rottingilla, ja komedia on valmis, tahattomasti tai tahallisesti. 

– Ensin täytyy tietää, miten tehdään oikein, jos näytelmässä on tarkoitus tehdä väärin, huomauttaa Salminen.

Motivaatio kohdallaan

Salminen sanoo, että sulkeiset eivät tuntuneet mitenkään erityisen rankoilta, sillä näyttelijä on tottunut siihen arvojärjestykseen, että joku aina käskee.

– Ei ehkä näin jämäkästi, mutta olemme tottuneet tekemään koreografiaa.

Panssariprikaatin luutnantille päivä oli erikoinen, aamulla alokkaita, päivällä armeijaan perehtyviä näyttelijöitä ja iltapäivällä taas alokkaita. Erilainen päivä siis.

– Kyllä joo, varustus on erilainen ja jonkin verran parempia oppimaan. Motivaatio on tällä porukalla kohdillaan ja iloisesti näyttävät olevan mukana.  

Tiistain pikkupakkanen ei hommaa haitannut. Tahtimarssi, kaarrokset, järjestäytyminen taakse poistumisineen olivat tunnissa taottu takaraivoon.

– Osalle menee paremmin perille, osalle huonommin. Peruslähtökohta on kuitenkin oppia miten sulkeisia pidetään ja miten sulkeisissa esiinnytään. Se menee varmasti näissä sulkeisissa perille, Perttunen uskoo.  

Kerrankin saa muistella armeijaa

Näyttelijä Lasse Sandberg seurasi hyvin tarkkaan vierestä kuinka oikea luutnantti pisti rivit ojennukseen. Hän on Kersantti Karoliinan luutnantti.

– Vaikka on omasta armeijasta kolmattakymmentä vuotta aikaa, hyvin on muistissa. Yritän kuitenkin ottaa mallia luutnantin käskyistä, sanoo Sandberg, reservin luutnantti itsekin.

Voisiko näytelmän luutnantti hypätä oikean luutnantin housuihin sulkeisharjoituksessa vaikka heti?

– Ilman muuta, ei tekisi heikkoakaan. Joudun näytelmässä tekemään sulkeisharjoituksia. Ja täytyy sanoa, että hienosti tuntuu meidän porukalla menevän. Ei uskoisi, että siellä mukana tyttöjä, jotka eivät varmasti ole käyneet armeijaa.

Näyttelijöiden armeijamuistot ovat alkaneet elämään omaan elämäänsä.

– Kerrankin jätkät saa kertoa omia armeijakokemuksiaan, nauraa Salminen.       

– Nämä, jotka ovat armeijan käyneet, kyllä ne vetävät vanhasta muistista. Muutenkin tuntuu, että pojista on kivaa muistella vanhoja armeija juttuja, sanoo Sandberg.

Kriittiset miehet katsomossa

Armeijaan tutustuminen ei ollut pelkästään ohjaaja Heikki Paavilaisen, vaan myös näyttelijöiden toive.

– Halusimme niin. Tosiaankin on ihmisiä, jotka eivät ole armeijan elämää nähneet. Tässä kaikki sekä näyttelijät että tanssijat saavat tuta armeijaelämää, mitä se on. Luulen, että puhutaan samasta asiasta. Kun harjoituksissa tehdään jotain, kaikki tietävät oikeasti, mistä on kyse, sanoo Sandberg.

– Sitä tässä kaikista eniten pelkää, että tekee väärin. Yleisössä on kuitenkin paljon paljon armeijan käyneitä asiantuntijoita. Loistavaa, että järjestettiin tämmöinen, sanoo Salminen.

Popedan Costello Hautamäen musiikkiin ja kirjailija Anna-Leena Härkösen tekstiin perustuva musikaali Kersantti Karoliina saa ensi-iltansa Hämeenlinnan teatterissa 13. helmkkuuta. Musikaali kertoo kuinka ensimmäiset naispuoliset otettiin vastaan Puolustusvoimissa vuonna 1995.

Suosittelemme sinulle