Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Ikkuna- ja ovivalmistaja Fenestra konkurssiin

Yhtiö jätti konkurssihakemuksen itse, koska toiminta on ollut pitkään tappiollista. Fenestralla on Suomessa ikkunatehdas Kuopiossa ja ovitehdas Viitasaarella.

Työntekijä Fenestran ikkunatehtaalla.
Kuva: Yle
Markku Malinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ikkuna- ja ovivalmistaja Fenestra on hakeutunut konkurssiin.

Fenestra Oy ja sen emoyhtiö Fenestra Group Oy jättivät konkurssihakemuksen Vantaan käräjäoikeudelle tänään tiistaina ja käräjäoikeus on hakemuksen hyväksynyt. Syynä ovat pitkään jatkunut toiminnan tappiollisuus ja rahoituksen puute tälle vuodelle.

Yhtiö keskitti viime keväänä ikkunoiden kokoonpanolinjansa Forssasta Kuopion tehtaalle, jossa valmistetaan myös ikkunoihin tarvittavia puite- ja karmikomponentteja.

Viime joulukuussa yhtiö myi sisäoviliiketoimintansa Matti-Ovi Oy:lle. Kaupassa Matti-Ovelle siirtyivät Fenestran Alavuden ja Posion tehtaat sekä 164 työntekijää ja toimihenkilöä.

Fenestran mukaan rakennusmarkkinoiden heikentyneestä kehityksestä johtunut liikevaihdon lasku ja Kuopion tehtaan ylösajovaiheessa syntyneet kertaluonteiset kustannukset olivat syynä siihen, että viime vuoden tulos jäi yhä tappiolliseksi. Yhtiö arvioi, että rakennusmarkkinoiden kehitys pysyy heikkona tänä vuonna.

Fenestralla on ikkunatehtaat Kuopiossa ja Tallinnassa sekä ovitehdas Viitasaarella. Yhtiöllä on Suomessa 335 ja Virossa 77 työntekijää ja toimihenkilöä.

Emoyhtiö Fenestra Groupin omistavat Nordea Pankki Suomi Oyj, Pohjola Pankki Oyj ja Martti Paloheimo. Fenestran liikevaihto oli vuonna 2012 103 miljoonaa euroa ja viime vuonna 92 miljoonaa euroa. Myytyjen sisäovitoimintojen osuus liikevaihdosta oli viime vuonna 21 miljoonaa euroa.

Fenestra-konsernilla oli velkaa vuodenvaihteessa 52 miljoonaa euroa, josta pääomalainoja oli 30 miljoonaa euroa.

- Yhtenä vaihtoehtona on se, että löytyisikö tuotantoyksiköille jatkajia. Pesän velkojat tekevät asiassa viime kädessä ratkaisuja, sanoo konkurssipesän hoitaja Jarmo Makkonen.

- Ymmärtääkseni tämä Kuopion tuotantolaitos on moderni. Se herättää toiveita, että tänne voitaisiin löytää jatkaja. Toisaalta rakentamisen yleinen tilanne ei ole mieltä ylentävä, Makkonen arvioi.

Työntekijät tyrmistyneitä

Kuopion tehtaalla uutinen otettiin luonnollisesti vastaan apein mielin. Tieto tuli pääluottamusmiehellekin yllätyksenä.

- Mulle soitettiin varttia ennen kuin meille kaikille kerrottiin, että toimitusjohtajalla on asiaa. Olimme syömässä ja minulla jäi ruoka kesken. Ihan puun takaa se tuli, kertoo Fenestran Kuopion tehtaan pääluottamusmies Jouni Jokinen.

Odotettiin, että kun Alavus saatiin myytyä, olisi saatu toimintaan rahaa, mutta ei näköjään.

Jouni Jokinen

- Kyyneleitä on valutettu. Harmittaa koko porukan puolesta, kun juuri ollaan saatu Forssan muutto Kuopioon kuntoon, tuotanto nousemaan ja tehotkin kohdilleen. Odotettiin, että kun Alavus saatiin myytyä, olisi saatu toimintaan rahaa, mutta ei näköjään.

Fenestran työntekijöille on luvattu, että työt jatkuvat vielä kaksi viikkoa.

- Käymme läpi tilauskannan ja päätämme velkojien kanssa, miltä osin tilauksia voidaan vielä täyttää, sanoo konkurssipesän hoitaja Jarmo Makkonen.

- Totta kai nuorella, koulutetulla porukalla on mahdollisuus löytää uutta työtä, mutta säälittää hirveästi meidän vanha porukka, joka on tehnyt täällä loistavan uran. Niille on varmaan hirmu vaikea saada töitä, Jokinen arvioi.

Suosittelemme