Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Jääkiipeilijä valloittaa pystysuoran seinän hakkujen ja julmien piikkikenkien avulla - video

Helsingin Pikkukosken uimarannan vieressä kohoava Pirunkallio muuttuu talvisin jääkiipeilijöiden temmellyskentäksi. Kokenut kiipeilijä huitaisee noin 16 metrisen seinän ylös parissa minuutissa, mutta miten käy jääkiipeily vasta-alkajalta?

Helsingin Pikkukosken uimarannan vieressä kohoava Pirunkallio muuttuu talvisin jääkiipeilijöiden temmellyskentäksi. Miten ensikertalainen pärjää jääseinällä?
Antti Tuominen
Avaa Yle-sovelluksessa

Solmut tukevasti kiinni, valjaat tiukalle ja muut turvavarusteet kuntoon. Sitten vain koukut käteen, julmilla piikeillä varustetut raudat kiinni kenkiin ja menoksi.

Kokenut kiipeilijä nousee Pirunkallion jääputouksen huipulla parissa minuutissa.

Pikkukosken uimarannan kupeeseen jäädytetty seinä sai alkunsa, kun Helsingistä ei löytynyt jääkiipeilyyn sopivaa paikkaa.

- Käytännössä harrastaminen oli sitä, että viikonloppuna ajetttiin koko päivä johonkin paikkaan, missä luonnonjäitä oli. Haluttiin tehdä paikka, missä voi tulla duunipäivän jälkeen kiiepielemään, kiipeilyvalmentaja Johannes Kärkkäinen Adventure Partners -yrityksestä kertoo.

Kärkkäinen on harrastanut kiipeilyä 90-luvun lopulta asti. Hän on mukana pyörittämässä yritystä, joka paitsi järjestää kiipeilymatkoja, myös jäädyttää Pirunkalliolle jääseinän. Tänä talvena Pirunkallion jäällä kiivetään neljättä kautta.

Kärkkäisen mukaan kiipeilyharrastus on Helsingissä kasvussa.

Myös jääseinän kapuaminen vetää uusia harrastajia puoleensa.. Sara Myllylä kiipesi aiemmin matalilla seinillä ilman varmistuksia, mutta köysikiipeily luonnossa veti puoleensa.

- Jää on elävä elementti, riippuu säästöä, pehmeetä ja kovaa paikkaa, pitää tietää, mihin iskee hakun ja kengän.

Mutta miten pärjää jääseinällä ensikertalainen, jolla ei ole mitään kiipeilykoulutusta? Sen selvittämiseksi piti iskeä kiipeilyraudat jäähän. Katso videolta, miten korkealle jääseinää voi kiivetä olemattomalla tekniikalla.

Suosittelemme