Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Ratko Mladic kieltäytyi todistamasta Srebrenican tapahtumista – "YK-tuomioistuin on saatanasta"

Bosnian kansanmurhasta syytetty kenraali ei suostunut vastaamaan kysymyksiin toisen pääsyytetyn oikeudenkäynnissä. Myös Radovan Karadzicia syytetään veritöistä, joilla serbit pyrkivät tekemään Bosniasta täysin serbialaisen.

Bosnian serbiarmeijan entinen johtaja Ratko Mladic oikeussalissa Haagissa 3. kesäkuuta 2011. Kuva: Martin Meissner Pool / EPA
Anniina Wallius
Avaa Yle-sovelluksessa

Bosnian serbien entinen sotilasjohtaja kenraali Ratko Mladic on kieltäytynyt todistamasta serbien sodanaikaisen poliittisen johtajan Radovan Karadzicin oikeudenkäynnissä YK:n sotarikostuomioistuimessa.

Mladicin muistissa on aukkoja, eikä hän pysty aina erottamaan totta tarusta.

Mladicin asianajana Branko Lukic

Mladic vetosi terveysongelmiinsa ja siihen, että todistamalla saisi itsensä vaikuttamaan syylliseltä omassa oikeudenkäynnissään. Hän sanoi myös, että Haagin tuomioistuin, joka käsittelee Jugoslavian hajoamissotien rikoksia, on läntisen sotilasliiton Naton luomus ja "itsestään saatanasta". 

Mladicia ja Karadzicia syytetään kansanmurhasta ja useista muista sotarikoksista. Niistä verisin on lähes 8 000 muslimimiehen ja -pojan murhauttaminen Srebrenicassa Bosnian sodan loppuvaiheessa kesällä 1995. Syytteen mukaan verilöylyllä tavoiteltiin Bosnian muslimien ja kroaattien tuhoamista ja häätämistä, jotta Bosniaan jäisi vain serbiasukkaita.

Karadzic pyrkii etäännyttämään itseään rikoksista, minkä vuoksi hän haastoi vastahakoisen Mladicin todistajakseen. Oikeus asettui samalle kannalle ja määräsi Mladicin todistaja-aitioon. Tiistaina tuomari varoitti Mladicia oikeuden halveksunnasta, minkä jälkeen hän taipui ristikuulusteluun.

"En voi enkä halua todistaa"

Karadzicilla oli Mladicille kuusi kysymystä Srebrenican verilöylystä ja pääkaupungin Sarajevon serbipiirityksestä sekä siitä, kuinka paljon Mladic kertoi sotilaallisista suunnitelmista poliittiselle johdolle. Siten Karadzic halusi osoittaa, ettei hän etukäteen tiennyt siviilien surmaamisesta. 

Mladic antoi jokaiseen kysymykseen saman vastauksen: "En voi enkä halua todistaa, koska se vaarantaisi terveyteni ja oman oikeudenkäyntini." Vastausten sijasta hän tarjoutui lukemaan seitsensivuisen lausunnon, jonka kertoi kirjoittaneensa maanantai-iltana, mutta siihen tuomari ei suostunut.

Kun Mladic poistui istuntosalista, hän ja Karadzic nyökkäsivät toisilleen.

– Paljon kiitoksia, Radovan. Olen pahoillani, että nämä idiootit eivät anna minun puhua. He puolustavat Natoa, Mladic sanoi.

Oikeutta Mladic kiitti pilkallisesti siitä, ettei hän ollut saanut sanoa haluamaansa, ja lisäsi:

– Olette vahvistaneet käsitykseni siitä, ettei Haagin tuomioistuin ole oikeusistuin, vaan saatanan tuomiosali.

Mladicin asianajaja oli kertonut tuomareille ennen oikeudenkäyntiä, että useiden aivoinfarktien vuoksi Mladicin muistissa on aukkoja eikä hän pysty aina erottamaan totta tarusta.

Suosittelemme