Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Toimistolasit ovat näyttöpäätelasien seuraava sukupolvi

Optisen alan tutkimuksen mukaan erityistyölaseja pitäisi käyttää toimistossa monin verroin enemmän kuin niitä käytetään nykyään. Toimistolasit lisäävät työtehoa ja parantavat työntekijän hyvinvointia.

Silmälaseja esillä liikkeessä.
Kuva: Yle
Sari Toivonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lähinäkö heikkenee väistämättömästi keski-iässä, ja se pakottaa hankkimaan lopulta lukulasit. Peruslasit, jotka korjaavat näköä arjessa, eivät välttämättä toimikaan näyttöjen kanssa paljon työskentelevällä.

- Peruslasit aikuisnäön korjaamiseen lähtevät siitä ajatuksesta, että aina kun katsotaan lähelle, katsotaan myös alaspäin. Toimistossa kuitenkin katsellaan näyttöä tai näyttöjä, jotka ovat yleensä suoraan näkökentässämme, ja välillä vilkaistaan papereita, tietää Optisen Toimialan toimitusjohtaja Panu Tast.

Peruslaseilla joutuu näytön ääressä nostamaan keinotekoisesti leukaansa ylöspäin, ja se on luonnoton asento.

- Kun tätä tehdään suurin osa päivästä, saattaa tulla hyvinkin vakavia ergonomisia ongelmia, jotka eivät ole korjattavissa esimerkiksi työpisteen säädöillä.

Toimistolasit ovat työnantajalle halpa mutta kannattava hankinta

Optisen toimialan vuonna 2011 toteuttaman silmälasien käyttäjätutkimuksen mukaan toimistotyöskentelyyn erityisesti tarkoitettuja silmälaseja käytetään vähän verrattuna aikuisnäköisten silmälasikäyttäjien määrään.

- Vain noin kahdella prosentilla oli erikseen käytössä tällaiset toimistokäyttöön tarkoitetut lasit. Varovaisesti arvioidenkin luvun pitäisi olla moninkertainen, ehkä noin kolmin- tai jopa viisinkertainen, sanoo Tast.

Erilliset toimistolasit ovat sekä työntekijän että työnantajan etu.

- Työterveyslaitoksen kanssa toteutettu laaja tutkimus osoitti kiistatta, että toimistolaseilla saadaan nostettua työtehoa merkittävästi. Kulun takaisinmaksu työnantajalle, jos työnantaja ne korvaa, on niinkin lyhyt kuin noin kolme kuukautta, kertoo Panu Tast.

Aluksi olivat näyttöpäätelasit

Näyttöpäätelasit ymmärretään usein erityistyölaseiksi, jotka työnantaja korvaa työntekijälle tiettyjen ehtojen täyttyessä.

Tutkimusten mukaan toimistolaseilla saadaan nostettua työtehoa merkittävästi.

Panu Tast

- Alun perin lähdettiin liikkeelle näyttöpäätelaseista. Nyt puhutaan jo laajemmin toimistolaseista eli optiikasta, joiden avulla voidaan parantaa työntekijän työtehoa sekä lisätä työnteon mukavuutta ja miellyttävyyttä, sanoo Tast.

Yleiskäyttöön tarkoitetut lasit on rakennettu niin, että niiden optiikka toimii kymmenien metrien katseluetäisyydestä noin 40 senttimetriin. Toimistolasien katseluetäisyys on noin kolmesta metristä 40 senttiin.

- Toimistolaseilla saadaan aikaiseksi laadukkaampaa kuvaa. Niillä voidaan huomioida myös korkeus ja etäisyys ylä- ja alasuunnassa.

Toimistolasit päässä voi kävellä, mutta auton rattiin niiden kanssa hyppääminen on kiellettyä.

- Nämä erityislasit eivät sovellu millään lailla yleislaseiksi, ja ne päässä liikenteessä liikkuminen on selvä riski.

Suosittelemme