Hyppää sisältöön

Asiantuntija: Suomen on uudistettava lastensuojelu perustuksia myöten

Suomen valtio ja kunnat ovat syyllistyneet rakenteelliseen välinpitämättömyyteen jo vuosia, sanoi Tampereen yliopiston dosentti Matti Rimpelä 1990-luvulla. Tilanne on edelleen sama ja siihen on kiireesti puututtava, sanoi Rimpelä keskiviikkona Lapin lastensuojelupäivillä.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Jyri Tynkkynen

Suomessa on jätetty lapsia heitteille jo vuosikymmeniä. Tampereen yliopiston dosentti Matti Rimpelä sanoo, että valtio ja kunnat ovat syyllistyneet rakenteelliseen välinpitämättömyyteen, kun viranomaiset eivät tee lastensuojelutyötä yhdessä vaan pompottelevat ihmisiä luukulta toiselle.

- Pohjimmainen ongelma on se, että nämä palvelut ja tiedot on jaettu erillisiin sektoreihin, yksiköihin, rekistereihin ja ammattikuntiin. Kukaan ei hallitse kokonaisuutta, mutta näissä palveluissa pyöritetään kuitenkin yli 20 miljardin euron pottia. Meidän tulee tunnustaa, että tämä rakenne ei enää toimi, ja se tulee rakentaa alusta lähtien uusiksi.

Rimpelän mukaan ongelma on ollut tiedossa 1980-luvulta asti, mutta sille ei ole tehty mitään. Valtion tulisi korjata tilanne mahdollisimman pian muutamalla konkreettisella uudistuksella.

- Hallituksen tulee valmistella kiireesti Suomelle lapsi- ja nuorisopoliittinen ohjelma, jonka Eduskunta hyväksyy ennen vaaleja. Toiseksi valtion ja kuntien tulee ottaa käyttöön lapsi- ja nuorisobudjetointi. Valtioneuvostoon pitää myös perustaa lapsi- ja nuorisopolitiikkaa koordinoiva strateginen yksikkö, joka toimii siihen asti, että saadaan valtion hallinto uudistetuksi.

Arjen tukeminen vähentää kriisejä

Kunnat ovat Rimpelän mukaan liian pieniä yksiköitä, jotta ne voivat uudistaa järjestelmän yksin, mutta nekin voivat muuttaa toimintaansa vaikka heti.

- Tarvitaan ihan käytännön apua arjessa, lisää perhetyöntekijöitä ja kotiapua sekä nuorisotyöntekijöitä kouluihin ja neuvoloihin.

Rimpelän mukaan julkisuudessa puhutaan paljon koulupsykologeista, mutta Suomessa tarvittaisiin enemmän käytännön apua kodeille ja kouluihin.

- Ei me tarvita lisää sosiaalityöntekijöitä, psykologeja ja psykiatreja. Me tarvitsemme perhe- ja nuorisotyöntekijöitä ja kodinhoitoapua. Meidän tulee yhdistää palveluita kokonaisuuksiksi ja sinne sisälle laittaa perhetyöntekijöitä, kodinhoitoapua ja nuorisotyötä. Siten me tarvitsisimme vähemmän niitä raskaita palveluita.

Matti Rimpelää pidetään yhtenä maamme johtavista sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoista. Rimpelä puhui keskiviikkona Lapin lastensuojelupäivillä Rovaniemellä.

Suosittelemme sinulle