Hyppää sisältöön

Jannika B:n musiikki vaihtoi väriä

Jannika B:n toinen levy on syntynyt lähipiirin kesken, ja on sävyiltään tummansininen siinä missä ensimmäinen pirskahteli oranssia ja keltaista. Vuosi on muutenkin alkanut muuttuneissa merkeissä: nyt Jannika B on siviilissä ihan tavallinen Wirtanen.

Kuva: Sari Vähäsarja / Yle

Jannika B:n vuosi on alkanut vauhdikkaasti. Uudenvuodenaattona avioitunut laulaja sai juuri valmiiksi toisen levynsä. Se eroaa helmikuussa 2013 julkaistusta Kaikki rohkeus -debyyttilevystä selvästi, sanoo värivertailuun turvautuna laulaja:

– Ensimmäinen levy oli oranssi-keltasävytteinen, uusi on enemmän tummansininen ja siinä on neonväripilkahduksia.

Muutosta on niin tuotantopuolella kuin esimerkiksi sanoituksissa, jotka vievät syvemmälle kuin ensimmäisellä levyllä ja käsittelyssä on myös arempia aiheita. Jannikalla on näppinsä pelissä uuden levyn kaikissa kappaleissa; oma panos sävellys- ja sanoituspuolella on nyt isompi kuin aiemmin.

Biisit on tehty pitkälle yhdessä hyvän ystävän, kokkolalaisen Heidi Maria Paalasen kanssa, yksi kappale niin ikään kokkolalaisen tuottajan Jonas Olssonin kanssa.

On tosi hienoa, että tämä on nyt vain omalla, läheisellä tiimillä tehty levy

– Kutsun meitä Kokkola-mafiaksi ja on tosi hienoa, että tämä on nyt vain omalla, läheisellä tiimillä tehty levy. Uskon, että se myös kuuluu kuulijalle, sanoo Jannika B.

Levy lähtee painoon ystävänpäivänä ja julkaisu ajoittuu maaliskuun loppuun.

Ehdokkuus on tunnustus, mutta myös myllerrys

Jannika B on ehdolla myös vuoden tulokkaaksi Emma-gaalassa. Iskelmä-gaalassa hän oli ehdolla sekä naisartistin että tulokkaan kategoriassa. Hän kokee ehdokkuuden tunnustukseksi siitä, että on tehnyt jotain oikein.

– Ehdokkuudet menevät pitkälle myös levymyynnin perustella vaikka se ei ole ainut kriteeri. On pyritty löytämään sen perusteella kansan suosikkeja, ja ehkä se on vielä tärkeämpi asia - että on johonkin kansan syviin riveihin osunut musiikillaan.

Ala on aika raadollinen. Välttämättä kovaa työtä ei koskaan edes palkita.

Toisaalta ehdokkuus myös käynnistää sisäisen myllerryksen:

– Se saa myös kyseenalaistamaan itseään: että miksi minä ansaitsisin tätä enemmän kuin joku muu. Ala on aika raadollinen. Välttämättä kovaa työtä ei koskaan edes palkita.

Gaaloissa ja lavalla näyttäytyy joka tapauksessa aiempaa räväkämpi laulaja. Julkisen tyylin kanssa hän käy sisäistä kamppailua siitä, kuka on Jannika B ja kuka Jannika. Aiemmin balettia tanssiessa puku ja nuttura veivät toiseen tilaan, nyt Jannika on valjastanut kikan toisenlaisille lavalle:

– Silloin olen se artisti – lavalla ei tarvitse pyytää anteeksi olemassaoloaan.

Jannika B sanoo, että suomalaisilla artisteilla nöyryys ja nöyristely lähenevät joskus toisiaan liikaakin.

Taiteilijana B, siviilissä Wirtanen

Jannika aloitti uuden vuoden myös uudessa siviilisäädyssä. Avioliitto Toni Wirtasen kanssa muutti siviiliminän sukunimen, mutta taiteilijanimessä säilyy yhä B. Sekin piirtää viivaa oman olemisen ja työn välille:

Paremmaksi on muuttunut olo. Suosittelen kyllä tahdon-sanan sanomista muillekin

– Se helpottaa oman artisti-identiteetin erottamista kotiminästä. Se on tosi hankalaa, niin on ainakin jokin selkeä, millä sen erottaa ainakin paperilla.

Avioliitto tuntuu hyvältä:

– Paremmaksi on muuttunut olo. Suosittelen kyllä tahdon-sanan sanomista muillekin, hymyilee Jannika B.

Suosittelemme sinulle