Kotioloissa hankaussähkö ei tee tuhojaan tai riko kodinkoneita tai muita tavallisia sähkölaitteita. Jos villapaita lyö päivänvalossa kipinää, se on vain ärsyttävää ja ongelma ratkeaa välttämällä tekokuitua.
Teollisuudessa, esimerkiksi elektroniikkateollisuudessa ongelma on kuitenkin todellinen ja sitä vastaan kamppaillaan erilaisin keinoin.
– Hankaussähkö voi aiheuttaa laitevaurioita ja räjähdysvaarallisissa tiloissa se voi aiheuttaa kipinäsyttymäriskin, kertoo Inspekta-tarkastuksen tuotepäällikkö Asko Hakamäki.
Suojaukset kuntoon
Johtavien materiaalien, kuten metallien käyttö vähentää hankaussähköä. Toisaalta eristävät materiaalit lisäävät sitä. Teollisuudessa työtaso- ja lattiamateriaalit sekä jalkineet on valittava huolella, jotta laitteet ja komponentit eivät mene rikki. Työntekijöillä voi olla myös maadoitusrannekkeita, jotka purkavat sähkövirrat hallitusti, eikä staattista purkautumista tapahdu.
– Kokoonpano- ja korjaustyössä on tärkeää, että henkilö maadoittaa itsensä vallitsevaan ympäristöön, jotta sähkövarausta ei pääse syntymään ja tilanne hallitaan.
Räjähdysvaarallisissa tiloissa voidaan käyttää vain niihin erikseen valmistettuja laitteita. Myös laivoilla ja kaasujen kanssa työskenneltäessä on oltava tarkkana. Esimerkiksi ilmalaiva Zeppelinin kerrotaan tuhoutuneen siihen, että hankaussähköstä aiheutunut kipinä sytytti ilmalaivan.
– Kyllä, ja ilmalaiva oli oikeasti vetylaiva eli siellä oli käytetty vetykaasua, Hakamäki lisää.
Huoltoasemalla on turvallista
Huoltoasemalla tankattaessa hankaussähkön riski on minimoitu, sillä polttoainesäiliöjärjestelmät on valmistettu niin, ettei hankaussähköä syntyisi. Myös tankkauspistoolin ja letkun materiaalit ovat sellaisia, ettei hankaussähköä pitäisi päästä syntymään.
– Mahdollisuus siihen, että hankaussähkö saisi aikaan räjähdyksen tankatessa, on häviävän pieni, Hakamäki vakuuttaa.