Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Sandvikin tunneliporat "Anna-Kaisa" ja "Irene" ryhtyvät töihin rantatunnelityömaalla

Sandvikin Tampereen tehdas luovutti torstaina kaksi raskaan sarjan porauslaitetta rantatunnelia louhivalle Lemminkäiselle.

Anna-Kaisa Ikonen vilkuttaa porakoneen ohjaamon ovelta.
Kuva: Petri Aaltonen / Yle
Mari Vesanummi
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhtiön kokonaistuotannosta kaksi konetta on pieni osa, mutta Pohjoismaiden markkinoita pidetään alalla näyteikkunana muualle maailmaan. Koneet tilanneen Lemminkäisen liiketoimintajohtaja Risto Kupila kiittää tietokoneohjattujen laitteiden tasalaatuista työtä.

–Tämä dataporaus on erinomainen asia. Dataporauksessa yksilöiden inhimilliset virheet voidaan eliminoida. Poraus ohjelmoidaan, jolloin se aina samalla tavalla.

– Jos porausjälkeä tarvitsee korjata, korjataan ohjelmaa. Ei tule enää yksilöllisiä eroja, jolloin yksi porari on hyvä ja toinen huono,  vaan kaikki tekevät työn samalla tavalla, jolloin sitä on helpompi ohjata.

Jumboporat ovat rantatunnelissa kovassa käytössä

Sandvikin torstaina luovuttamat kaksi poraa nimettiin pormestarin ja entisen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan mukaan Anna-Kaisaksi ja Ireneksi. Tampereen ykkösporilla riittää työsarkaa.

Näillä porataan enemmän tai vähemmän kaikki reiät mitä sinne tulee.

Risto Kupila

– Näillä porataan enemmän tai vähemmän kaikki reiät mitä sinne tulee. Siellä on injektointireikiä, siellä on panostusreikiä, mihin laitetaan räjähdysaineet ja räjäytetään, Kupila kertoo.

Dataporaaja on tarkka laite.

– Laatuvaatimukset korostuvat ja kilpailu kiristyy, jolloin kaiken pitää olla hanskassa. Pitää pystyä hallitsemaan tärinät, Lemminkäisen liiketoimintajohtaja Risto Kupila kuvailee.

Suosittelemme sinulle