Hyppää sisältöön

Lentävillä käärmeillä hämmästyttävä aerodynaaminen kyky – voi uudistaa laskuvarjon mallin

Käärmeillä ei ole siipiä, mutta ne pystyvät hyödyntämään kapeaa ruumistaan taitavasti parantaakseen liito-ominaisuuksiaan. Taidosta voi olla hyötyä laskuvarjojen kehittämisessä, ehkä jopa avaruustutkimuksessa.

Kuva: Harish Tyagi / EPA
Yrjö Kokkonen

Kaakkois-Aasiassa elää puolenkymmentä käärmelajia, jotka kykenevät siirtymään viidakossa puusta puuhun lentämällä. Käärmeiden lentotaidosta on saatu hämmästyttävää tutkimustietoa.

Yhdysvaltalainen käärmetutkija Jake Socha ja hänen tutkijaryhmänsä ovat tehneet kolmiulotteisen mallin Chrysopelea paradisis -käärmelajista, joka tunnetaan Suomessa nimellä liitokäärme.

Käärme muuttaa lentäessään ruumiiinsa muotoa siten, että sen kylkiluut pullistuvat ulos. Ruumis litistyy notkeaksi siiveksi, jonka käärme voi myös taivuttaa puoliympyrän muotoon.

Mallia tutkittaessa todettiin, että käärmeen lento-ominaisuudet ovat hämmästyttävän hyvät jo pelkän muodon ansiosta. Käärmeet kuitenkin kiemurtelevat voimakkaasti ilmassa. Ne ikään kuin ottavat otteen ilmasta samaan tapaan kuin uimari etenee kauhomalla vettä.

Käärmeet voivat lentää noin 30 metrin matkan, joten on oikeampaa puhua liitämisestä kuin lentämisestä. Kun käärme haluaa siirtyä puusta toiseen, on niille taloudellisempaa hypätä ja liitää, kuin laskeutua maahan ja madella eteenpäin.

Uusi tutkimus käärmeiden lentotaidosta on julkaistu Experimental biology (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä.

Teknologia-asiantuntija: Mahdollisuus kehittää laskuvarjoja

Ruotsin yleisradioyhtiö SRK (siirryt toiseen palveluun) on haastatellut Kuninkaallisen teknisen korkeakoulun tutkijaa Fredrik Lundellia, jonka mukaan käärmeiden aerodynamiikasta saadut tiedot voivat muuttaa ilmailun teknologiaa.

Laskuvarjojen muoto voitaisiin muuttaa pitkänomaiseksi ja taipuisiksi. Varjot kiemurtelisivat ilmassa käärmemäisellä tavalla. Näin laskuvarjot olisivat nykyistä kestävämpiä ja helpompia pakata.

Käärmemäinen laskuvarjo olisi kätevä, esimerkiksi tilanteissa, joissa monta sotilasta hyppää lentokoneesta yhtä aikaa.

Lundell suosittelee käärmemuotoa myös avaruustutkimukseen. Kuun ja planeettojen pinnantutkimukseen käytetään nykyään pyörillä tai askeleita ottavilla jaloilla varustettuja laitteita. Lundellin mielestä käärmeen mallinen tutkimuslaite olisi järkevämpi, koska se ei juutu paikalleen yhtä helposti.

Kaakkois-Aasian lentävät käärmeet ovat keskisuuria käärmeitä, pituudeltaan 90 - 150 senttisiä. Ne syövät lähinnä liskoja ja sammakoita, joita ne pyydystävät myrkkyhampaidensa avulla.

Ihmisille kyseiset käärmeet ovat vaarattomia, sillä myrkky on melko heikkoa ja myrkkyhampaat sijaitsevat niin kaukana suun takaosassa, että ne tuskin kykenisivät puremaan ihmistä. Sitäpaitsi käärmeet pelkäävät ihmisiä.

Suosittelemme sinulle